Beeld ter illustratie, bouwsector.
ANP Beeld ter illustratie, bouwsector.

Confederatie Bouw roept op facturen tijdig te betalen: “Financiële ravage dreigt"

Liquiditeitsproblemen dreigen voor bijna 4 op de 10 bouwbedrijven wanneer de maatregelen tegen corona op 5 april aflopen, worden de richtlijnen verlengd tot eind april dan wordt dat bijna 60 procent. Dat zegt de Confederatie Bouw na een bevraging bij 902 aannemers. Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere waarschuwt voor "financiële ravages" in de sector en roept op de facturen op tijd te betalen.

De sectorfederatie heeft "alle begrip voor de coronamaatregelen die de regering tot nu toe genomen heeft", klinkt het. Maar omdat het voor heel wat bouwbedrijven erg moeilijk is om alle regels in acht te nemen - denk maar aan sociale afstand - hebben veel ondernemingen hun activiteiten stopgezet. Volgens de Confederatie Bouw is dat het geval voor 4 op de 10 bedrijven. De overgrote meerderheid van de bouwondernemingen die wel nog actief zijn, zijn bovendien slechts gedeeltelijk aan de slag, klinkt het. 

De coronacrisis heeft dus onvermijdelijk een impact op de bedrijfsfinanciën. Volgens de Confederatie zullen 38 procent van de bouwbedrijven met een liquiditeitsprobleem kampen als de maatregelen op 5 april eindigen, zoals nu voorzien is. Ze kunnen dan niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Worden de maatregelen verlengd, tot eind april of zelfs eind mei, dan loopt dat aantal op tot respectievelijk 58 en 78 procent van de bedrijven. De cijfers komen uit een bevraging van de Confederatie Bouw bij 902 aannemers. 

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder bij de Confederatie Bouw, waarschuwt voor "financiële ravages" in de sector en roept alle opdrachtgevers, publiek en privaat, op om facturen stipt te betalen. "Correct betaalgedrag zorgt voor meer overlevingskansen voor bedrijven".

Lees ook:

Technisch werkloos, weggevallen flexijob: 3 Vlaamse gezinnen maken de rekening: “Eén maand lukt dit, maar twee wordt écht al lastig (+)

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kelly Verlinden

    Stop met zotte kosten te maken om alleen maar belastingen af te schrijven en leg een reserve aan zodat uw bedrijf kan overleven. Zoals het vroeger gedaan werd in plaats van te profiteren en geen buffer te hebben.

  • René Verhoeven

    Niet verwonderlijk ook, hebben ook aannemers in de familie, die mannen steken zich zo diep in de schulden door materiaal te kopen en af te schrijven om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen, dat ze nu natuurlijk dik in de problemen zitten, het materiaal staat stil en brengt niet op. Hadden beter wel beetje gespaard en beetje belastingen betaald in plaats van kosten te maken, dan hadden ze nu voorraad.

Lees meer