Conner Rousseau.
BELGA Conner Rousseau.

Conner Rousseau (sp.a) bedankt voor vergadering met Arizona-coalitie: “We gaan niet meedoen aan ‘Blind Gekocht‘”

Een vergadering van de zes partijen van een zogenaamde Arizona-coalitie, die voor deze namiddag was gepland, zal niet plaatsvinden. Voor sp.a was dat niet hetgeen dit weekend was afgesproken, terwijl voor het cdH de voorwaarden voor zo’n plenaire vergadering niet vervuld zijn. De voorzitters van MR, Open Vld en CD&V zullen daarom voorlopig de bilaterale gesprekken voortzetten, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vraagt zich ondertussen af waarom sp.a niet wil praten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau gaf vanmiddag te kennen niet in te gaan op de uitnodiging van de drie koningen. Bij de Vlaamse socialisten is men niet te spreken over de gang van zaken. Rousseau had vorige week een eigen nota overgemaakt met de eigen prioriteiten, zoals de versterking van de gezondheidszorg en een grotere fiscale bijdrage van grote vermogens en multinationals. Afgelopen weekend werd ook duidelijk dat Rousseau garanties vroeg van het trio.

Verzuchtingen

“Dit is geen serieuze poging om gevolg te geven aan wat er dit weekend was afgesproken, namelijk dat er één op één een vergadering zou komen waarop we inhoudelijke garanties zouden krijgen”, luidt het aan de Grasmarkt, waar het sp.a-hoofdkwartier voorlopig nog gevestigd is. “Zij hebben nu gekozen voor een andere weg.”

De Vlaamse socialisten zijn naar eigen zeggen bereid inhoudelijke gesprekken te voeren, maar willen dus eerst duidelijkheid dat hun eigen verzuchtingen wel degelijk zijn opgenomen in een inhoudelijke nota. “Wij gaan niet meedoen aan Blind Gekocht.”

“Informatieve vergadering”

CD&V-voorzitter Joachim Coens begrijpt de gevoeligheden, maar benadrukt dat de plenaire vergadering niet tot doel had een onderhandeling te starten. Het was de bedoeling een informatieve vergadering te beleggen om kennis te laten nemen van de nota, om iedereen zich ervan te laten vergewissen dat de eigen aandachtspunten geïntegreerd waren, met het oog op eventuele latere gesprekken, legt Coens uit.

Volgens de christendemocratische voorzitter werd gekozen voor een plenaire vergadering, omdat het weinig zin zou hebben steeds individueel of bilateraal gesprekken te blijven voeren. Maar de komende tijd zullen het dus opnieuw bilaterale gesprekken zijn die het trio gaat voeren, de eerste vandaag al. Coens tweette vanmiddag dat “moed hetgeen is wat nodig is om recht te staan en te spreken”, maar ook “wat nodig is om te gaan zitten en te luisteren”.

“Kom gewoon luisteren”

Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert ligt er “een evenwichtige basisnota” klaar. “Vanmiddag werden 6 partijen gevraagd daar kennis van te nemen. Jammer genoeg wil 1 partij, sp.a, niet op de uitnodiging ingaan. Als we ooit nog vooruit willen raken, zal men toch minstens de moed moeten hebben te komen luisteren.” 

In een andere tweet vulde hij aan dat er “helemaal geen extra bilateraal overleg beloofd” is aan de partij. “Wel integendeel, werd heel goed geduid waarom. Dit zou ook niet fair zijn naar andere potentiële partners, die veel minder contact hadden met de drie voorzitters. Nota ligt klaar. Kom gewoon luisteren.”

“Gebrek aan ernst”, zegt cdH, Bouchez legt schuld bij Rousseau

Overigens was niet alleen sp.a tegen een plenaire vergadering gekant. Na afloop van zijn partijbureau zei ook het cdH dat de tijd nog niet rijp is voor zo’n bijeenkomst. Voorzitter Maxime Prévot had zich er eerder op de dag al over beklaagd dat hij nog maar weinig bij de werkzaamheden betrokken is geweest. En ook na het partijbureau is die mening niet veranderd.

“Het cdH betreurt het gebrek aan ernst waarmee het wordt beschouwd. Het stelt zich ook vragen bij de methodologie van het presidentiële trio. Er zijn amper voorbereidende vergaderingen geweest tussen de drie ‘informateurs’ en het cdH, zoals dat met anderen het geval was, tenzij één enkele vergadering twee weken geleden”. De partij vindt het niet kunnen dat ze haar eigen prioriteiten nog niet op tafel heeft kunnen leggen. “Niet iedereen start dus op gelijke voet om een eerste ontmoetingsronde aan te vatten.” 

Dat ook het cdH zijn kat stuurt, wijt Bouchez overigens ook aan sp.a. “Het cdH heeft geweigerd omdat sp.a geweigerd heeft”, tweette hij. “Ik heb hier de bevestiging van deelname van de cdH-voorzitter, maar op voorwaarde van de deelname van de sp.a.” Ook in een volgende tweet uitte Bouchez zijn ongeloof over sp.a. “Door vergaderingen te weigeren?”, antwoordde hij retorisch op een filmpje uit ‘De afspraak op vrijdag’ op Canvas van einde juni, waarin Rousseau toen zei “het niet meer uitgelegd te krijgen” waarom er nog geen regering is.

Lees ook:

Week van de waarheid voor Arizona-coalitie

Vlamingen en Walen kijken anders naar impasse: “Op den duur zie je wat je wil zien” (+)

CdH-voorzitter Prévot: “Heb nog maar één keer met drie koningen gesproken”

Carl Devos: “Al 405 dagen blijft de vraag: N-VA en/of PS?” (+)

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pascal de bruycker

    Warm en koud blazen doet Spa , daar zijn ze altijd goed in geweest , en dan tenslotte afhaken. Gesprekken moeten in een sfeer van onderlinge openheid en zonder rancunes gebeuren , als dat al niet kan , tja wat wil je dat er dan nog een stabiele regering zou komen...Op die manier zal confederaliseren dan toch nog de enige haalbare oplossing zijn . Als je in een voorverkennende ronde nog geen compromis kan sluiten en je kat stuurt, met wat ben je dan bezig Rousseau ?

  • André Herbots

    SPA doet wat Magnette,de baas v/d PS, zegt en zal wetende dat met 10% v/d stemmen zij zonder de PS niets te zeggen hebben.

Lees meer