2
BELGA

Conner Rousseau (sp.a) lijkt in regering zonder PS te willen stappen (áls aan zijn eisen wordt voldaan)

Sp.a-voorzitter stuurt nota naar voorzitters regeringspartijen

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau heeft de voorzitters van CD&V, Open Vld en MR meegegeven welke elementen volgens de Vlaamse socialisten in een startnota over de vorming van een federale regering moeten staan. Hij lijkt daarmee bereid om zonder zusterpartij PS in een regering te stappen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een eisenbundel die twee pagina’s telt, vraagt Rousseau onder meer dat een volgende federale regering massaal zou investeren in de “economie van de toekomst” en in de gezondheidszorg. Ook een grotere fiscale bijdrage van grote vermogens en multinationals, net als hogere pensioenen liggen op tafel. Meer belasting op consumptie wil sp.a niet.

“Nooit veto’s gesteld”

Rousseau legt met het document de bal opnieuw in het kamp van Joachim Coens (CD&V), Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open Vld). Dit trio probeert een zogenaamde Arizona-coalitie op de been te brengen, waarbij N-VA, cdH en sp.a tot de huidige regering van CD&V, MR en Open Vld toetreden.

“Zij weten welke elementen voor ons in de nota moeten staan. Het is nu aan hen om te zeggen of ze verder willen met die inhoud of niet”, zegt Rousseau in een reactie aan VTM NIEUWS.

Vooral voor sp.a is het geen sinecure om zonder de Waalse socialisten in een coalitie te stappen. Beide partijen leken tot nu toe eerder ondeelbaar. “Wij hebben nooit veto’s gesteld tegen samenstellingen”, zegt Rousseau hierover. “Als de inhoud goed is, dan zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen.” PS-voorzitter Paul Magnette heeft nog niet gereageerd op de zet van zijn Vlaamse collega.

Basis voor gesprekken

Maandag nog maanden Coens, Lachaert en Bouchez - die in de pers ook de ‘drie koningen’ worden genoemd - de betrokken partijen aan om snel duidelijkheid te verschaffen. Na de repliek van Rousseau is het nu aan de drie voorzitters van de regeringspartijen om duidelijkheid te verschaffen over de inhoud van de startnota. Die zou moeten dienen als basis voor gesprekken, klonk het gisterenavond al bij sp.a, nadat bekend raakte dat Rousseau de eisenbundel had ingediend.

Dit land gaat kapot aan zever. Ik wil oplossingen en praten

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau

De sp.a-voorzitter heeft overigens nog geen overleg gehad met de drie partijvoorzitters samen. “Ik wacht daar nog altijd op”, liet hij nog verstaan in VTM NIEUWS.

“Inhoud toegelicht”

Gisterenavond had Rousseau wel een afspraak met Bouchez, die eerder deze week nog uithaalde naar de sp.a-voorzitter omdat die zijn was door z’n moeder en grootmoeder laat doen. "Hij was niet altijd zo lief voor me, maar dit land gaat kapot aan zever. Ik wil oplossingen en praten. Santé", zo kondigde Rousseau de afspraak aan op Instagram. Wat later volgde een foto van de twee partijvoorzitters op een terras. Let daarbij ook op de details: een flesje Spa rood en blauw samen op tafel.

“We hebben een constructief en goed gesprek gehad”, blikt Rousseau een dag later terug op de ontmoeting. “We hebben onze inhoud toegelicht en gezellig een glaasje water gedronken.”

Lees ook:

Sp.a-voorzitter Rousseau wil aan tafel op zijn voorwaarden: “Genoeg zever, tijd voor oplossingen. Santé” (+)

2 Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Conner Rousseau (sp.a) onderhandelden gisterenavond op een terras.
twitter Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Conner Rousseau (sp.a) onderhandelden gisterenavond op een terras.

50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Verstappen Martine

    van die jongen gaan we nog horen. Lijkt mij zeer oprecht. Ik ben zelf geen sos stemmer maar hij lijkt een frisse wind in die ouwe sokken partij

  • Ben Wilmsen

    Het is heel simpel! Indien er geen regering gevormd wordt , en de mensen naar de stembus moeten , dan zal het Vlaams belang met vlag en wimpel slagen . En dat is net hetgene dat volgens vele partijen vermeden moet worden ! De spa zal niet meer aan de bak komen als er nieuwe verkiezingen komen , dus Rousseau speelt op safe

Lees meer