PERSINFO

Controle op werkvloer voor afwezige bijzitter

Wie bij de verkiezingen op 25 mei is opgeroepen als bijzitter maar die dag moet werken, kan controle krijgen van een politieagent. Die zal dan ook effectief op de werkvloer komen nakijken of u al dan niet aan het werk bent. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Voor wie zijn plicht als bijzitter of voorzitter niet kan vervullen, is een waterdicht attest van de werkgever aangewezen. "Als uw attest twijfelachtig of onduidelijk is, kunnen we controles uitvoeren op de werkvloer", zegt Mark Jespers, griffier van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. "Bij de vorige verkiezingen hebben we die procedure twee keer toegepast."

Uit cijfers van 464 kiesbureaus in Antwerpen en Mechelen blijkt dat momenteel één op de vijf opgeroepen burgers met een excuus aankomt. "Of ze moeten werken, zijn ziek of hebben al een reis geboekt", zegt Mark Jespers. Maar daar heb je dus een attest voor nodig. Een steekproef in Limburg raamt dat een kwart van alle opgeroepen bijzitters wellicht niet komt opdagen.

Lees meer