Mine Dalemans

Crevits schakelt commissie in om polemiek rond scholen en klimaatacties te beslechten

Om de polemiek rond de deelname van scholen aan klimaatmarsen te beëindigen heeft minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de commissie Zorgvuldig Bestuur ingeschakeld. Die gaat na of het al dan niet om politieke acties gaat, zei de minister vanavond in Het Journaal. 

Morgen zullen verschillende scholen met de klimaatmars meestappen in de vorm van een buitenschoolse activiteit. Crevits herhaalt dat dit niet zomaar kan. "Het moet gekaderd zijn binnen een project en de scholen moeten alles bespreken met de ouders en de schoolraad. En het is van belang dat ze niet aan politiek gaan doen.” Verschillende politici, onder wie N-VA-voorzitter Bart De Wever, zien de marsen wel als politieke manifestaties. 

“Indien nodig regelgeving aanpassen”

Crevits heeft nu een vraag gesteld aan de commissie Zorgvuldig Bestuur. "Ik zal de uitspraak daarvan gebruiken om - als het nodig is - de regelgeving aan te passen. Maar ik wil echt dat als een school werkt rond klimaat, dat je dat niet automatisch gaat zien als een politieke activiteit".

Crevits heeft er wel een probleem mee als een actie gericht zou zijn tegen één bepaalde politieke partij. Ze maakt zich ook zorgen over het verplichte karakter van de deelname aan de marsen. Volgens de minister vinden scholen wel oplossingen wanneer de leerlingen zelf of hun ouders er problemen mee hebben. 

Bekijk ook:

34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Danny Valckx

    Tis ook nooit nie goed, als ze spijbelen voor het goede doel, is het niet goed, als ze vanuit pedagogisch oogpunt deelnemen als school is het weer nie goed, wil nu iemand van die roepers hier langs de zijlijn me nu eens duidelijk uitleggen wat ze willen? En kom nie af met dieje gemakkelijke zever van ' politiek ge-orchestreerd', want ik moest vroeger ook verplicht naar de mis en de catechismus voor de tjeven, dus dan denk ik dat dit toch iets belangrijker is voor onze volgende generaties.

  • Emi De graeve

    zonder ruggengraat. Via dure commissies verantwoordelijk afschuiven is het meest tactische.

Lees meer