Crisis: overzicht Franstalige krantencommentaren

Overzicht van de Franstalige krantencommentaren, de dag na het opstappen van de Open Vld uit de regering Leterme.

In Le Soir vraagt Béatrice Delvaux zich af of "het land nog zin heeft". Wat donderdag gebeurd is, is ernstig omdat de wet van de meerderheid zonder remmingen opdrongen wordt. België heeft voor haar enkel nog zin als "we talrijk genoeg zijn om erin te geloven, eraan te werken en het te doen bestaan". Als de crisis aanhoudt, is dat een teken dat dit niet het geval is. "Dat was helaas het sentiment dat gisteren domineerde".
 
Voor La Libre Belgique is de crisis een Vlaamse machtsgreep. Dat wordt geïllustreerd met een foto van de badge die de Vlaams Belangparlementsleden donderdag opspelden met als tekst "Splits B-H-V/België".

La Dernière Heure verwijst naar het ophefmakende RTBF-programma "Bye Bye Belgium". Christian Carpentier spreekt van een regimecrisis en dat Open Vld met het ontslag uit de regering-Leterme blijk geeft van een "weerzinwekkende blijk van egoïsme, onvolwassenheid en politieke onverantwoordelijkheid". Niemand weet volgens hem met zekerheid of België hieruit geraakt.
 
Voor de krantengroep Sud Presse heeft de koning er genoeg van: "Hij heeft er genoeg van ... en wij ook!". De kranten van Vers l'Avenir menen dan weer dat België in gevaar is. De val van de regering veroorzaakt chaos en afgrijzen. Donderdag is voor hen een zwarte bladzijde van de geschiedenis van het land geschreven en België heeft drie dagen om uit de impasse te geraken.
 
Uit een peiling van Vers l'Avenir blijkt dat voor één Vlaming op drie het einde van België de enige oplossing is.
 
In l'Echo wijst Martine Maelschalck op de ernst van de toestand. De socio-economische toestand van het land is nog onvoldoende hersteld om zich een nieuwe politieke crisis te kunnen veroorloven. Ze is ook ongerust over het imago van België na de haatdragende slogans van Vlaamse extremisten in het parlement. (belga/mvdb)

Lees meer