De politie controleerde gisteren massaal in de parken en bossen, onder andere hier in het Ter Kamerenbos.
Photo News De politie controleerde gisteren massaal in de parken en bossen, onder andere hier in het Ter Kamerenbos.

Crisiscentrum verduidelijkt richtlijnen: ouderen en gezinnen met jonge kinderen mogen voortaan auto nemen

Skaten mag nu ook, in park blijven zitten niet

Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst. Verschillende aspecten van wat er mag en niet mag, worden daarin verduidelijkt, en zijn ook aangepast tegenover vorige versies. Zo mag je nu voor alle fysieke activiteiten met een 'rijwiel’ naar buiten, dus niet meer enkel om te lopen, wandelen of fietsen. In het park gaan zitten, mag dan weer niet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een van de belangrijkste wijziging in het document - de achtste versie ondertussen al - is dat ouderen en meer algemeen mensen met een beperkte mobiliteit zoals zwangere vrouwen, net als gezinnen met kinderen tot en met 5 jaar oud, de auto mogen nemen voor ‘recreatieve doeleinden’. Met de (elektrische) fiets mag je ook zonder probleem op pad daarvoor. Tot nu toe was de auto enkel toegelaten voor “essentiële verplaatsingen”.

Tot nu toe was het verboden om met de wagen naar een park te rijden. “Met de wijziging spelen we in op gezinnen die in de stad wonen en geen park bij hen in de buurt hebben”, zegt Yves Stevens, de woordvoerder van het crisiscentrum. “Zij zullen nu een beperkte verplaatsing kunnen maken tot aan een park, om daar te gaan fietsen of wandelen.” De afstand die met de wagen wordt afgelegd, moet wel beperkt blijven. “Het is nog altijd niet de bedoeling dat mensen een grote afstand afleggen om in de Ardennen of aan zee te gaan wandelen”, besluit Stevens. 

Skaten

De recreatieve doeleinden zijn bovendien niet meer beperkt tot wandelen, fietsen en lopen: voortaan gaat het om wandelen of lopen en alle ‘fysieke activiteiten’ waarvoor rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt. Skaten, steppen en skateboarden mag dus voortaan wel. Basketballen op een pleintje blijft daarentegen verboden. Voor mensen met een beperkte mobiliteit geldt de beperking van de rijwielen niet.

Belangrijk blijft sowieso dat alle maatregelen rond social distancing in acht worden genomen tijdens het sporten. De activiteiten zijn bovendien enkel toegelaten “
voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen”. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht, klinkt het. De voorgeschreven afstand ‘in de buurt van de woonplaats’ is wel verdwenen.

Naar het park gaan om er te gaan picknicken of in de zon liggen, blijft verboden. “In het kader van deze activiteiten moet men permanent in beweging zijn”, zegt het crisiscentrum. “Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden.” Ook uitrusten op een bank is in theorie dus verboden, maar het crisiscentrum zegt wel dat er “ten aanzien van zwangere vrouwen en ouderen tolerantie aan de dag gelegd moet worden”. De maatregel mag ook niet strikt toegepast worden op mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap.

“Uitrusten op een bank? Dat ga ik niet handhaven”

De voorbije dagen regende het vragen en klachten over burgers, maar ook politieagenten, die zelf niet meer wisten hoe het nu juist zat. Vanmorgen spuwde Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever nog zijn gal. “Alleen staan basketten of uitrusten op een bank, dat mag niet. Sorry, maar dat ga ik niet handhaven”, zei De Wever

Op Twitter botste Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten deze namiddag nog met de N-VA. “Gezond verstand in plaats van politiek gedoe”, aldus Rutten. “Er is geen verbod om op een bank te zitten. Er is wel een samenscholingsverbod, + nood aan social distancing. Ook nood aan fietsen, stappen, lopen - niet hangen. Dus: zit gerust op een bank, eventjes, op afstand van elkaar, niet in groep.” De N-VA reageerde daarop door op de letterlijke passage van het crisiscentrum te wijzen, dat zegt dat in een park gaan zitten verboden is. “Geen wonder dat er verwarring ontstaat als regeringspartijen het zelf niet meer weten”, aldus de partij.

“Jongens, stop toch  met stoken”, reageerde Rutten enigszins gepikeerd. “Met een beetje gezond verstand kom je ver. Het is heel duidelijk dat je geen namiddag in het park mag gaan zitten. Ook niet picknicken ofzo. Maar als je loopt, fietst, wandelt mag je wel eventjes uitrusten op een bankje onderweg.”

Lees ook:

RECONSTRUCTIE. Hoe het coronavirus zo lang een “gewone griep” kon blijven (+)

ANALYSE. Wat ga je redden: een kleine groep kwetsbaren of de toekomst van een nieuwe generatie? (+)

Familie patiënt (91) trekt naar rechter voor bed op intensieve: “Wie in deze oorlog vecht, verdient geen rechtszaak” (+)

191 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marijke boulet

    Weer regeltjes bij die door iedereen vrij geïnterpreteerd kunnen worden , binnen kort zitten we allemaal met een volledige lock-down door al die zeurpieten die absoluut op een bankje willen gaan zitten , een feestje willen bouwen of 50km van zijn huis moet gaan wandelen .

  • Bert Langenaken

    Altijd al die frustraties van mensen die hun hobby niet mogen uitvoeren. Als iedereen zou mogen golfen, vissen, tennissen, etc. Dan zou driekwart België niet meer in zijn kot zitten. Mensen met jonge kinderen gaan nu ook massaal denken dat het oke is om rond te rijden terwijl het meer gaat om mensen die niets op wandel-of fietsafstand hebben. Containerparken openen en iedereen daar aanwezig vindt dat ze wel een goede reden hebben om daar te zijn. Triest volk.

Lees meer