John Crombez en Bart De Wever (archieffoto).
Photo News John Crombez en Bart De Wever (archieffoto).

Crombez: “Als De Wever regering wil, moet hij stoppen met strategische communicatie”

“Als Bart De Wever echt een regering wil, moet hij stoppen met strategische communicatie.” Dat stelde gewezen sp.a-voorzitter John Crombez vandaag in De Zevende Dag. Die strategische communicatie is volgens hem ook de reden waarom we vandaag nog geen regering hebben. Een systeem waarbij er nieuwe verkiezingen komen als er na een bepaalde periode geen regering gevormd is, lijkt hem dan ook geen slecht idee, verklaarde hij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Crombez pleitte ervoor dat er snel een regering komt. Iedereen kent de mogelijkheden en de standpunten van de andere partijen, “maar alle partijen plooien zich terug op strategische communicatie”.

Of N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet moet komen, nu hij herhaalde dat hij zelf gesolliciteerd heeft voor de job van (in)formateur? Dat was solliciteren zonder het eigenlijk te willen, vindt zijn voormalige collega-partijvoorzitter. “Bart De Wever had tweemaal de kans om te starten, maar hij heeft het niet gedaan”, stelde Crombez vast.

Dat sp.a zich tijdens de afgelopen periode nauwelijks heeft laten horen, is volgens John Crombez niet abnormaal. Sp.a is één van de kleinere partijen. Maar het lot van de partij is niet gekoppeld aan de grote Franstalige zusterpartij. Sp.a stapt niet in een regering als de partij mathematisch niet nodig is.

Vragen of een regering met een Vlaamse minderheid kan, vindt Crombez ‘zever’: “Het parlement is verkozen om te besturen. Dus, maak een regering”, was de boodschap van de ex-voorzitter. “De vorige regeringen hadden ook geen meerderheid in één deel van het land”. Bovendien zijn er vandaag geen grote partijen meer, stelde hij vast.

103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Peeters -Duym

    Terecht zegt Krom-bezig: “Bart De Wever had tweemaal de kans om te starten, maar hij heeft het niet gedaan”- De Wever is bang om in de oppositie te belanden, hij zou tot op het bot opgevreten worden door het VB. Maar hij is ook bang om in de regering te stappen, wat meteen het einde van N-VA inluidt. Voor BDW breekt de dag aan dat het kiezen is tussen hangen en wurgen, wat ik hier al jaren voorspel.

  • Roger Vanthillo

    Volgens de strategische praat van Crombez heeft De Wever reeds 2X de kans gehad. Wanneer dan wel ? Het is wat te gemakkelijk om te stellen dat hij niet wou. De andere partijvoorzitters verzette zich ertegen. Nu CD&v/CVP het veld wordt ingestuurd hoor je daar ook niet meer dat de grootste partij de kans moet krijgen? Maar PS wenst het enkel te hebben over haar programma. Dat N-VA en ook een zeer groot deel van de Vlaamse kiezer daarvoor moet buigen lijkt de Franstalige evidentie zelf.

Lees meer