Beeld ter illustratie.
Mine Dalemans Beeld ter illustratie.

Dagelijks ritten bij De Lijn geschrapt omdat er geen buschauffeurs zijn

De afgelopen maanden zijn bij De Lijn honderden ritten geschrapt. Duizenden passagiers zijn in de kou blijven staan omdat hun bus niet kwam opdagen. Dat klaagt de socialistische vakbond ACOD aan. Oorzaak is het personeelstekort bij de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij. Er zijn bij De Lijn onvoldoende chauffeurs om alle ritten uit te voeren, bericht de VRT vandaag.

"In de entiteit Antwerpen worden dagelijks 400 tot 600 ritten niet uitgevoerd, eenvoudigweg omdat er geen buschauffeurs zijn. Dat zijn 100 chauffeurs die per dag te kort zijn om de dienstverlening aan te vangen. In Vlaams-Brabant merken we op dat er de laatste zes maanden 250.000 klanten hun bus niet hebben zien aankomen omdat er geen personeel beschikbaar is", zegt Marcel Conters van de socialistische vakbond. “Dit is een onhoudbare situatie.”

In Limburg heeft De Lijn in het eerste kwartaal al 455 busritten moeten schrappen wegens geen chauffeur. In heel 2018 waren dat er 319, berichtte Het Belang van Limburg.

De directie erkent het probleem, maar wijst onder meer naar de krapte op de arbeidsmarkt. In totaal werken ongeveer 5.500 chauffeurs bij de vervoersmaatschappij. Alleen dit jaar zijn er 570 nieuwe chauffeurs nodig, waarvan 120 vacatures nog in te vullen zijn. 

73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Van rompaey

    buschauffeurs tekort maar s avonds controle op de bussen doen om 20 u 30 daarvoor zijn ze met vier lijn brugge blankenberge en dit verschillende keren per week

  • Tony Gilliaert

    Aan alle mensen die hier vertellen dat ze ooit hebben meegemaakt dat de bus niet kwam opdagen of veel te laat, dit is idd een zeer vervelende situatie op dat moment, bij de Lijn zitten ze daar ook verveeld mee, maar denk dan ook eens na hoeveel keer jullie wel op jullie bestemming zijn gebracht...belicht ook eens het positieve, ik ben er zeker van dat de Lijn en zijn chauffeurs en vele andere medewerkers niets liever willen dan dat de bussen op tijd rijden en er geen ritten worden afgeschaft....

Lees meer