Dak beschermde hoeve uit achtiende eeuw ingestort

Het dak van de beschermde Kieldrechtse polderhoeve Hof ter Walle is ingestort. De hoeve uit de achtiende eeuw dreigde in 2009 nog gesloopt te worden, maar werd beschermd door Vlaams Erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA). Volgens Doel 2020 en de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder is er nalatigheid in het spel, meldt de VRT-nieuwsdienst.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Doel 2020 en de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder is de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) verantwoordelijk voor de instorting van het dak. Zo zou deze te wijten zijn "aan de schuldige nalatigheid van de VLM die dit monument bewust heeft laten verwaarlozen en ernstige instandhoudingswerken onmogelijk heeft gemaakt". Dat spreekt Jan Verboven, projectcoördinator van de VLM, tegen. "Na de voorlopige bescherming hebben we de aannemingsprocedure in gang gezet en financiering gezocht, maar toen we in maart wilden beginnen, moesten we wachten door het natuurdecreet." Dat verbood werken omdat er zwaluwen in de schuur broedden.

Dragende structuur
"Het bovenste topgebinte is afgewaaid en de meeste kepers van het achterste deel zijn stuk, wellicht gebeurde de instorting omdat de dennenhouten kepers te veel water opslorpten en de structuur te zwaar werd", aldus Verboven. "Toch is de dragende structuur overeind gebleven, niet alles is verloren."

Doel 2020 en de Erfgoedmaatschappij Doel & Polder voeren al zeven jaar actie om de hoeve tegen afbraak te beschermen. Toch werd er in 2007 een sloopvergunning afgeleverd, maar dankzij dagenlange bezettingen werd de afbraak verhinderd. Vorig jaar besliste Erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA) dan om de hoeve te beschermen. (sg)

Lees meer