Dakloze woont nog altijd naast koninklijk paleis

De dakloze man van Marokkaanse afkomst die naast het koninklijk paleis in Laken zelf een huisje had gebouwd met afval woont daar nog altijd. Hij weigert in te gaan op voorstellen voor een onderkomen ergens anders, omdat hij nu niets tekort komt.

Minimoskee
De 34-jarige Elhassan Ougfa kwam begin februari in het nieuws. De man bouwde zo'n zes maanden geleden, langs de Van Praetlaan op enkele meter van het koninklijk domein in Laken, zelf een huis van allerhande afval. Het hutje heeft zelfs een minimoskee, een zelfgemetselde oven, een zelfgegraven waterput en een douche.

Het Brusselse stadsbestuur zoekt al sinds midden februari een oplossing voor de man. Het bouwsel van Elhassan is immers illegaal en moet in principe afgebroken worden. Omdat de stad de man niet wil uitdrijven, hoopte ze op een sociale oplossing.

"Niet veel aan te doen"
Zo ging de sociale dienst van Casu, het Brusselse noodopvangcentrum voor daklozen, al verschillende keren langs. "We hebben telkens voorstellen gedaan voor andere huisvesting. Maar daar wil de man niet op ingaan. Als hij weigert, kunnen we niet veel meer doen", zegt een woordvoerder van Casu.

"Zelfs vandaag zullen we opnieuw langsgaan om te kijken of de man iets nodig heeft. Maar dat is nog nooit het geval geweest. Blijkbaar heeft hij zelf ook al een sociaal netwerk opgebouwd en komt hij niets tekort." De sociale dienst zal de man wel vertellen dat er een kans bestaat dat zijn bouwsel wordt afgebroken. Het kabinet van de bevoegde Brusselse schepen van Stedenbouw Christian Ceux bekijkt intussen de zaak, maar had vanavond nog niet gereageerd. (belga/svm)

Elhassan Ougfa is blijkbaar een grote fan van koning Albert.
UNKNOWN Elhassan Ougfa is blijkbaar een grote fan van koning Albert.

Lees meer