AP

Dalai Lama komt naar Brussel

De Dalai Lama komt naar ons land. Op 11 september geeft de spirituele leider een lezing in Paleis 12 in Brussel.

De leider van het Tibetaanse boeddhisme zal een conferentie leiden over 'individuele inzet en globale verantwoordelijkheid'. De Dalai Lama reist de hele wereld rond om conferenties te geven over onder meer universele verantwoordelijkheid, liefde en vriendelijkheid.

Strenge veiligheidsmaatregelen
Op het evenement zullen strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Zo zullen bezoekers naast een geldig ticket ook hun identiteitskaart moeten voorleggen. Bovendien zijn rugzakken of handtassen niet toegestaan in de ruimte.

De ticketprijzen gaan van 12,50 tot 104 euro. De conferentie begint om 13 uur.

Het is niet de eerste keer dat de Dalai Lama naar ons land komt. Zo kwam hij al vijf keer op bezoek bij het Instituut Yeunten Ling in Hoei. De laatste keer dat hij Brussel bezocht, was in 2008, op uitnodiging van het Europees Parlement.

De huidige Dalai Lama werd in 1935 geboren als Tenzin Gyatso. Hij is intussen de veertiende spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme. In 1989 won de 80-jarige man de Nobelprijs voor de Vrede.

Wereldwijde invloed
Gyatso is de meest bekende Dalai Lama uit de geschiedenis en oefent wereldwijde invloed uit op zowel boeddhisten als niet-boeddhisten. In een interview met de BBC in 2014 liet hij vallen dat er na hem mogelijk geen behoefte meer is aan een nieuwe Dalai Lama. «Het is beter dat de traditie van de functie eindigt in de periode van een erg populaire Dalai Lama.»

Ballingschap
De Chinese regering verwijt hem te streven naar een onafhankelijk Tibet. Vanwege de slechte verhoudingen met Peking leeft de Dalai Lama al jaren in ballingschap in India.

Lees meer