Een huisartsen-triagepost in Diest (Vlaams-Brabant). (achieffoto)
Bas Bogaerts Een huisartsen-triagepost in Diest (Vlaams-Brabant). (achieffoto)

Databank met corona-besmettingen krijgt paswoord na “ongewenst neveneffect”

Een databank waarop te zien is wie er besmet is het coronavirus, heeft voortaan een paswoord, zo meldt Het Nieuwsblad. 

Het Riziv nam die beslissing omdat te veel artsen uit nieuwsgierigheid gegevens opvroegen, zonder dat ze die informatie nodig hadden voor hun job. Het gaat om huisdokters die slechts zeer sporadisch actief zijn in de triageposten die tests afnemen. “Een ongewenst neveneffect”, luidt het bij het Riziv. De maatregel is sinds deze week van kracht.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gert Veer

    Men zou toch misschien eventueel mogen verwachten dat gegevens die kunnen herleid worden tot het individu een heel klein beetje beschermd worden, toch? Geef vooral jullie corona-contacten door aan de tracers, ik bedank vriendelijk maar kordaat.

  • Yves Van Rossem

    Dit noemen ze dan schending van de privacy en het beroepsgeheim. Kunnen die artsen die niets te zoeken hadden in deze databank vervolgd worden? dat zou mij héél logisch lijken ... En moet het RIZIV ook niet op de vingers getikt worden omdat ze deze gevoelige informatie zo te grabbel hebben gegooid. Men spreekt véél over GDPR ... pas het dan toe!

Lees meer