David Clarinval.
BELGA David Clarinval.

David Clarinval (MR): "Paars-groen met CD&V of nieuwe verkiezingen”

De liberalen geven het idee van een federale regering met de PS en de N-VA op en geven voorrang aan een paars-groene (of regenboog-)coalitie van socialisten, liberalen en groenen, met de christendemocraten van CD&V. Dat zegt vicepremier David Clarinval (MR) in een interview in La Libre Belgique en La Dernière Heure. Lukt dat niet, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen. “Prioriteit vandaag is om het land een regering met volle bevoegdheden te geven. Daarom is het de primaire verantwoordelijkheid om de PS en de N-VA rond de tafel met de informateurs te brengen”, verduidelijkt hij vandaag.

"Door ervoor te zorgen dat hij geïsoleerd staat, is Bart De Wever de vader van de regenboogcoalitie aan het worden", zegt de minister van Begroting en Ambtenarenzaken. "Het is een jaar geleden dat de regering-Michel gevallen is. Het is tijd om de stier bij de hoorns te vatten."

Een as PS-N-VA en een Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) zijn onmogelijk, stelt Clarinval vast. "Wat blijft erover? De regenboogcoalitie. Maar een klassieke regenboogcoalitie, met 76 parlementsleden op 150, is te nipt, vinden we bij de MR. Er moet dus een Vlaamse partij bij, die voor evenwicht zorgt tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. Als dat de CD&V is, komen we aan aanvaardbare verhoudingen. Het vierde scenario, tot slot, zijn verkiezingen."

Voor de MR is het met andere woorden duidelijk: paars-groen met CD&V of verkiezingen. Clarinval benadrukt overigens ook dat de nota van gewezen informateur Paul Magnette (PS) aangepast moet worden in het voordeel van de liberalen ("evenwichtiger") om tot een echt akkoord te komen.

Nuancering

“Ik wil eraan herinneren dat er veel mogelijke coalities zijn, ook al zijn sommige tot nu toe meer bestudeerd dan anderen. We moeten open blijven staan voor iedere optie die tot een oplossing kan leiden”, nuanceert hij zaterdagvoormiddag. Hij zegt dat nieuwe verkiezingen een teken van opgeven zouden zijn en een “een zeer groot risico vormen dat tot een een impasse kan leiden”.

“Belangrijk voor de MR is het inhoudelijke project. We sluiten ons niet op in een vooraf vastgestelde formule. We hebben sterke verwezenlijkingen nodig rond koopkracht en ook onze competiviteit moet worden gegarandeerd. We moeten vooruitgang boeken rond duurzame ontwikkeling en het respect voor de autoriteit van de staat verzekeren”, aldus Clarinval. 

82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven Van Westerloo

    Natuurlijk sluit CD&V zich aan bij paars-groen! Alles voor een postje.

  • Lea Van Heybeeck

    Denken jullie nu echt dat de paars groene regering zal besparen? Er zal bespaart worden op de gewone werkende mensen met belastingen, maar de uitkeringen, leefloners, migratie dat zal aanzienlijk toenemen. Ook het klimaat zal door de werkende klasse moeten betaald worden. En de grootste factuur zal naar Vlaanderen doorgeschoven worden. Neen, dit wil ik echt niet, we worden al genoeg uitgeperst.

Lees meer