Fouad Belkacem, de leider van het inmiddels opgedoekte Shariah4Belgium, is veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar.
PHOTO_NEWS Fouad Belkacem, de leider van het inmiddels opgedoekte Shariah4Belgium, is veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar.

De 5 redenen waarom Sharia4Belgium een terroristische groepering is volgens de rechtbank

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft geoordeeld dat Sharia4Belgium een terroristische groepering is. Ze had als doel de gewapende strijd om de democratie in België omver te werpen en een islamitische staat op te richten, waar alleen de sharia geldt.

De rechtbank haalt daarvoor vijf punten aan in het vonnis.

1. Online

Zo zijn er ten eerste de website en het YouTube-kanaal van de organisatie. Uit de teksten die er verspreid werden, blijkt dat Sharia4Belgium streefde naar de gewapende jihad en het martelaarschap verheerlijkte.

2. Connecties

Ten tweede zijn er de internationale contacten die Fouad Belkacem, de absolute leider van Sharia4Belgium, en zijn volgelingen van het eerste uur hadden met figuren als Omar Bakri en Anjem Choudary, die het salafistisch jihadisme aanhangen.

3. Beïnvloeding

Er is ook de georganiseerde beïnvloeding van jongeren. Ze werden geïndoctrineerd met het salafistisch jihadisme, via verplichte lessen en fysieke trainingen op het hoofdkwartier in de Dambruggestraat in Antwerpen, en werden mentaal en fysiek voorbereid op de gewapende strijd.

4. Rekrutering

Ten vierde is er de rekrutering van jongeren voor die gewapende strijd. De beklaagden kunnen volgens de rechtbank niet voorhouden dat Shariah4Belgium niets te maken had met het vertrek naar Syrië. Het was geen toeval dat alle leidinggevende figuren - behalve Fouad Belkacem - en 99 procent van de leden van de harde kern vanaf augustus 2012 naar Syrië vertrokken. De rechtbank meent dat het duidelijk om een georganiseerd vertrek ging.

Ze sloten zich in Syrië aan bij Magli Shura en Jabhat Al-Nusra, twee op al-Qaida geïnspireerde salafistisch jihadistische organisaties. Ook zij zijn volgens de rechtbank terroristische groeperingen.

Het conflict in Syrië vormde voor Shariah4Belgium de gedroomde opportuniteit voor het oprichten van een islamitische staat via de gewapende strijd, een doelstelling die ze volgens de rechtbank dus al van in het begin nastreefde.

5. Geweld

Tot slot zijn er de georganiseerde gewelddadige acties in België, zoals de bestorming van het politiekantoor in Sint-Jans-Molenbeek na het nikab-incident.

Lees meer