Maggie De Block
BELGA Maggie De Block

De Block: “Als cijfers weer slechter worden, zullen maatregelen verder gaan dan verplichting mondmaskers”

De discussie over de mondmaskers is niet afgerond, maar als de parameters terug de verkeerde kant opgaan, dan zal het niet enkel over mondmaskers gaan, maar ook over andere maatregelen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verklaard in ‘De Zevende Dag’. Ze was er kritisch voor de beelden van feestende jongeren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het blijft een discussie of mondmaskers een verplichting moeten worden in winkels, of dat het bij een sterke aanbeveling moet blijven. De Nationale Veiligheidsraad besliste eerder deze week het bij die tweede optie te houden, al is het duidelijk dat gezondheidsexperten - denk aan Marc Van Ranst en Steven Van Gucht - voorstander zijn van een verplichting.

Ook de GEES-voorzitster Erika Vlieghe zit op die lijn. Ze merkte op dat de meest recente cijfers over het aantal coronabesmettingen, het effect tonen van een maatschappij die opnieuw open gaat. "Of dat louter het effect is van mondmaskers niet te verplichten, kan je niet zeggen", benadrukte Vlieghe. "Maar het omgekeerde is wel waar: je kan met een mondmasker awareness creëren. Dan helpt een verplichting. Het biedt het voordeel van de duidelijkheid."

Minister De Block onderstreepte dat steeds op de richtlijn kan worden teruggekomen. De cijfers over de evolutie van de epidemie worden nauwlettend in de gaten gehouden. Als de indicatoren de verkeerde richting uitgaan, dan kunnen die richtlijnen worden verstrengd, "maar dan zal het niet alleen over de mondmaskers gaan", waarschuwde ze. "Dan zullen andere maatregelen nodig zijn."

Ze noemde de beelden van feestende jongeren in Parijs problematisch. "Ik begrijp dat jongeren willen feesten, maar wat we nu zien, gaan we betalen.”

Lees ook:

INTERVIEW. Minister Maggie De Block: “De experten moeten hun plaats kennen” (+)

162 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pat Debal

    Heel die regering is hier een regering die zo snel mogelijk moet verdwijnen zowel de Federale als de Vlaamse regering geen 2de keuze ministers en presidenten

  • Lisa Carpentier

    Dat de mensen gewoon zelf eens hun gezond verstand gebruiken en een mondmasker opzetten waar nodig. Moet dat echt elke keer zoals in een kleuterklas voorgezegd worden ?

Lees meer