Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
REUTERS Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

De Block countert buitenlandse kritiek:"De simplistische manier waarop gegoocheld wordt met statistieken ontgoochelt mij”

Nee, België maakte geen te beste beurt in de coronastatistieken. We leken zelfs het zwaarst getroffen land ter wereld, op basis van het aantal doden per capita. Dat we als enige natie de slachtoffers in woonzorgcentra meetelden, drong in het buitenland nauwelijks door. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is nu in haar pen gekropen om de Belgische aanpak te verdedigen. Niet toevallig verscheen haar opiniestuk op de gezaghebbende nieuwssite Politico. Het blazoen moet immers vooral internationaal opgepoetst worden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik heb lang en hard nagedacht over de vraag of ik op die beschuldigingen zou reageren”, klinkt het. “Uiteindelijk heb ik besloten om alle tactische overwegingen overboord te gooien en de puntjes op de i te zetten.”

“De internationale pers heeft België verkeerd ingeschat. Sinds de coronapiek in april wezen analisten naar ons land: wij zouden op basis van de cijfers desastreus gereageerd hebben op de crisis. Een rapport van de Economist Intelligence Unit (een Brits bedrijf dat onder meer economische trends voorspelt; nvdr) zette ons recent zelfs nog op de laatste plaats van alle OESO-landen.”

“Natuurlijk niet perfect”

“Natuurlijk heeft België niet perfect gereageerd”, gaat De Block verder. “We hadden voldoende beademingstoestellen en beschermingsmateriaal voor het ziekenhuispersoneel, maar in de rusthuizen kwamen we te laat. Daardoor zijn -net als in veel andere landen- een heleboel oudere mensen gestorven. Dat zijn menselijke tragedies waar ernstig onderzoek moet naar komen en waar we uit moeten leren.”

“Maar België heeft zeker niet het slechtst gereageerd op de pandemie. Ja, we werden zwaar getroffen. Maar de hoge cijfers zijn ook het resultaat van minutieuze tellingen. Ook patiënten die niet getest werden, kwamen in de statistieken terecht. Een sterk vermoeden volstond.”

“Dat was een dappere keuze, zo wilden we de Belgische burgers net beschermen tegen mogelijke nieuwe uitbraken. Onze aanpak werd geprezen door de wetenschappers en verdient volgens hen navolging.”

Ironie

“Ons land kreeg niet te maken met dramatische taferelen waarbij patiënten bijvoorbeeld in het ziekenhuis op de grond lagen”, benadrukt De Block. “Onze dokters moesten niet beslissen over leven en dood. Zelfs tijdens de piek bleef de bezettingsgraad op intensieve zorgen onder zestig procent. De kans op overleven bleef daardoor redelijk hoog.”

“Het rapport van de EIU doet de waarheid alle geweld aan. Dat kan ook niet anders, als je een ranking wil opstellen op basis van het kleine aantal variabelen dat toevallig voorhanden is. Daarmee mis je alle relevantie.”

“Is het trouwens niet ironisch dat België volgens die gegevens briljant scoort op alle zaken waar een regering invloed op kan hebben? Denk dan bijvoorbeeld aan het aantal coronatests en de gezondheidszorg op zich. De enige uitzondering is de oversterfte, maar die ene factor bepaalt wel de helft van de eindscore. Waar is dat op gebaseerd?”

“Alsof het een sportwedstrijd is”

“Zelfs met de meest elementaire zaken werd geen rekening gehouden”, vindt De Block. “Neem nu de bevolkingsdichtheid van een land of het aantal dichtbevolkte clusters. En wat met de centrale ligging, waardoor een virus het land sneller kan binnendringen? Al die gegevens zijn cruciaal en meetbaar, maar in dit geval blijkbaar niet.”

“Vandaag is het meer dan twee maanden geleden dat België de regels van de lockdown begon af te zwakken. De epidemie zit bij ons nu op het laagste peil sinds de uitbraak. De Verenigde Staten hebben alle moeite van de wereld om het virus onder controle te krijgen, maar zij konden wel rekenen op een goede score.”

“De simplistische manier waarop gegoocheld wordt met statistieken ontgoochelt mij. Met de verschillende aanpak in tellingen wordt geen rekening gehouden. Als we maar landen met elkaar kunnen vergelijken, alsof het om een sportwedstrijd gaat.”

“De media hebben een enorme impact op de reputatie van een land. We moeten alert blijven voor onnauwkeurige en oneerlijke verslaggeving. Meer dan ooit hebben we een hoge kwaliteitspers nodig die ons, politici, op een ernstige manier beoordeelt.”

Lees ook: Woonzorgcentra boos omdat overheid plots onaangekondigde inspecties stuurt: “Een slag in ons gezicht” (+)

93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Maria Van Huychem

    Het is wel gemakkelijk van De Block om er zich uit te praten voor mij moet ze onmiddellijk ontslag nemen voor al haar leugens over mondmaskers en dan nu mag het heel vlug gaan want nu heeft ze een heel delicaat thema aangepakt dekinderen zijn te zwaarlijvig moet ze een spiegel hebben ik ben gehandicapt en heb een klein inkomen maar dat om een spiegel te kopen heb ik er wel voor over en dan onze regering mochten enkel de lopende zaken behandelen dus van af nu hebben die niets meerte vertellen co

  • vanaeken jokke

    Het links gepamper van Gino Denil De Blok heeft het niet slecht gedaan.Een gebrainwashte linkse correcte die zegt over een rechtse die slecht werk leverde goed gedaan.Hoe geloofwaardig klinkt dat Gino.Regering Wilmes iedereen deed zijn goesting iedereen bestelde mondmaskers en toen iedereen ze zelf gemaakt had kwam de regering met Chinees brol voor de bevolking goed gewerkt hé Gino.

Lees meer