Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Photo News Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

De Block: “Niet hele land opsluiten omdat sommigen maatregelen beu zijn”

De maatregelen die er vandaag zijn, zijn voldoende om het coronavirus in bedwang te krijgen, maar ze moeten dan wel worden gerespecteerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) woensdag verklaard. Ze is er geen voorstander van "het hele land opnieuw op te sluiten", omdat sommigen de maatregelen beu zijn. 

Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt toe richting de duizend besmettingen per dag. “Dat is veel. Het virus verspreidt zich opnieuw sneller”, zei minister De Block in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Ze wijst erop dat we enkel iets aan die curve kunnen doen door het eigen gedrag. “De hygiënemaatregelen respecteren, afstand bewaren, maskers dragen. Dat doet al veel.”

Een oplossing als beleidsmaker zou kunnen zijn strengere maatregelen invoeren. De minister is echter geen voorstander van een nieuwe lockdown, zonder cultureel of sociaal leven. Het is voor haar belangrijker de mensen die de maatregelen beu zijn en niet opvolgen, te overtuigen van het belang van die regels. “De maatregelen die er nu zijn, zijn voldoende om het virus in te dijken, maar men moet ze respecteren”, luidt het.

Voortschrijdend inzicht

Niet voor het eerst wordt gewezen op de verschillende standpunten tussen wetenschappers en het beleid. “Het beleid is van in het begin mee door virologen bepaald”, reageert De Block. “Als ze nadien van mening veranderen, dan is dat de wetenschappelijke evolutie. Niet alleen bij ons, ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie zie je voortschrijdend inzicht.”

Kinderen testen

De Block merkt ook op dat er in ons land geen hoge drempel bestaat om getest te worden. Wat het testen van kinderen betreft, wijst de minister erop dat de pediaters zelf hebben gevraagd dat bij kinderen jonger dan drie jaar niet te doen. Bij oudere kinderen moet worden gekeken of er een vermoeden bestaat op een besmetting. “We moeten vermijden dat kinderen elke week een wisser in hun neus krijgen”, aldus De Block.

Lees ook:

INTERVIEW Maggie De Block: “Virologen moeten zich beperken tot de zaken waar ze iets van weten” (+)

Hoe ernstig is de situatie? Drie deskundigen verduidelijken: “Het wordt nog veel erger” (+)

Marc Van Ranst hekelt ‘leer leven met het virus’-beleid: “Hoog tijd voor actie, verdorie” (+)

Virologen, gezondheidseconomen en politici, stop met bekvechten en werk samen aan onze gezondheid en economie (+)

Coronatests kosten ons land 1,4 miljoen euro. Elke dag opnieuw (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer