Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).
photo_news Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

De Block stuurt 1.100 landgenoten op medisch onderzoek

Volgend jaar licht de overheid opnieuw de gezondheid van de Belg door. Niet enkel met behulp van vragenlijsten deze keer, maar ook op basis van écht medisch onderzoek. Zo zal van 1.100 Belgen de lichaamsomtrek gemeten worden.

In 2018 vindt er opnieuw een gezondheidsenquête plaats bij de Belgische bevolking. De laatste dateert van 2013. Dankzij die enquête komen we onder meer te weten hoe gezond de Belg zich voelt, hoeveel medicatie hij slikt en welke kwalen hem parten spelen.

Vragenlijsten
Tot nog toe gebeurde die enquête louter op basis van vragenlijsten: zo'n 11.000 Belgen kregen een enquêteur over de vloer die vervolgens bij hen peilde naar leven en welzijn. Deze keer pakt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) het op vraag van de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld) anders aan. 

Medisch onderzoek
Nog steeds zullen 11.000 Belgen een vragenlijst voorgeschoteld krijgen, maar 1.100 van hen zullen ook echt medisch worden onderzocht. "We gaan hun lichaamsomtrek, gewicht, lengte en grijpkracht meten", zegt Johan Vanderheyden, arts-epidemioloog bij het WIV. "We nemen ook een bloedstaal en meten hun bloeddruk." 

Waarom besluit de minister het deze keer grondiger aan te pakken? Is de anonimiteit van de deelnemers gegarandeerd en wat gebeurt er als er echt iets mis is? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ANN LIMBOS

    Verbeter de wereld, begin met jezelf!

  • grosemans antoine

    Is Maggie ook bij die 1100 Belgen die ook hun omtrek moeten laten meten.

Lees meer