Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.

De Block zoekt oplossing voor tekort aan kankermedicijn in Belgische ziekenhuizen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zal een stand van zaken opmaken over de problemen rond het medicijn Paclitaxel, een geneesmiddel dat wordt gebuikt voor de behandeling van vooral borstkankerpatiënten.

Het medicijn is niet meer beschikbaar in ons land waardoor honderden patiënten in de problemen dreigen te komen. De Block zoekt een oplossing, zegt ze. De vereniging voor producenten van generische medicijnen meldt intussen dat er in heel Europa een voorraadprobleem is. Er is te weinig grondstof van de Taxus-planten beschikbaar.

Volgens de Vlaamse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (VZA) kampen verschillende ziekenhuizen met het acute tekort. “Het is vijf na twaalf”, zegt Thomas De Rijdt van de VZA. Ziekenhuizen zitten met de handen in het haar. Voor een groot deel van de patiënten is het immers geen optie om terug te grijpen naar een alternatief medicijn. “Dan moet je een geneesmiddel toedienen van de vorige generatie. Dat is niet zo effectief. Dit geneesmiddel remt kanker af en is een essentieel onderdeel van de therapie.”

De betrokken firma’s, Fresenius Kabi, Accord Healthcare, Hospira, Teva, Mylan en Aurobindo, brachten het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG op de hoogte van de dreigende stockbreuk. FAGG-woordvoerster Ann Eeckhout benadrukt dat er geen sprake is van slechte wil van de pharma-industrie.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pat Debal

    Als er nu verkiezingen geweest waren dan zou ze het snel voelen en weten waarom ze de ondergang in ging

  • Kris De Wel

    Als het kalf verdronken is, dan zal ze eens wakker schieten. En dat noemt zich minister... Is zo een beetje zoals Jean Luc Dehaene destijds: Ik los het probleem pas op als het zich stelt... van kortzichtigheid gesproken.

Lees meer