UNKNOWN

De Clerck wil verjaringstermijn kindermisbruik optrekken

Minister van Justitie Stefaan De Clerck is voorstander van het optrekken van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik van kinderen tot 15 jaar. Dat antwoordde hij vandaag in de Senaat op een mondelinge vraag van Bart Tommelein. De Open Vld-fractieleider vroeg de minister een reactie op het voorstel van zijn Nederlandse Justitie-collega om misbruik van kinderen onverjaarbaar te maken.
 
Stefaan De Clerck distantieerde zich in persoonlijke naam van zijn Nederlandse evenknie om de verjaaringstermijn integraal te schrappen wegens problemen rond onder meer de bewijslast. Wel stelde hij voorstander te zijn van een verhoging van de verjaringstermijn van tien tot vijftien jaar, de termijn die geldt voor de zwaarste, niet-correctionaliseerbare, misdrijven. Hij zit daarmee op dezelfde golflengte van de advocaat-generaal bij het hof van Cassatie, Damien Vandermeersch.

Belangrijk signaal
Bart Tommelein vond dit een belangrijk signaal, omdat het misbruik van kinderen op deze manier, volgens hem terecht, wordt ondergebracht bij de zwaarste misdrijven. De Open Vld'er blijft wel op zijn honger zitten voor zijn suggestie om de burgerlijke procedure voor de slachtoffers van kindermisbruik te versoepelen. De praktijk leert dat de daders in een burgerlijke procedure tot schadevergoeding sneller tot bekentenissen overgaan, wat van belang is voor het verwerkingsproces van de slachtoffers. (belga/ypu)

Lees meer