BELGA

De coalitiedroom van De Wever: N-VA, CD&V en Open Vld

N-VA-voorzitter Bart De Wever zou na de verkiezingen van 25 mei graag een Vlaamse coalitie N-VA, Open Vld en CD&V aan zet zien. Dat vertelde hij in Het Nieuws op VTM.

Gisteren al liet De Wever zich ontvallen dat hij eerst een Vlaamse regering wil vormen voor hij met de Franstaligen wil onderhandelen. Vanuit CD&V-hoek werd al negatief gereageerd op dat voornemen, onder meer door Vlaams minister-president Kris Peeters. Groen-voorzitter Wouter Van Besien gaf al te kennen dat de N-VA met die strategie een impasse op Vlaams en op federaal niveau organiseert. Niet waar, zegt De Wever: "We willen niemand uitsluiten maar net zo snel mogelijk gaan."

"Als wij de verkiezingen mogen winnen, neem ik onmiddellijk het initiatief om CD&V en Open Vld te contacteren om snel een  coalitie te maken en ook federaal die coalitie proberen door te duwen", zegt De Wever.

Zowel de liberalen als de christen-democraten zijn geschikte coalitiepartners voor N-VA, omdat ze - dixit De Wever - "willen besparen en orde op zaken stellen." Het doel van zo'n coalitie is dus een sterk Vlaams front, als tegengewicht voor een verwacht stevig links blok langs Frantalige kant, met een PS die - opnieuw volgens De Wever - een 'belastingsregering' zou willen vormen.

Lees meer