Minister van Binnenlandse Zaken en CD&V-boegbeeld Pieter De Crem. (26/08/2020)
Photo News Minister van Binnenlandse Zaken en CD&V-boegbeeld Pieter De Crem. (26/08/2020)

De Crem hypothekeert heropstart Vivaldi-onderhandelingen

"Als we in Vivaldi meestappen, zal het oppositie voeren binnen de meerderheid zijn." Minister van Binnenlandse Zaken en CD&V-boegbeeld Pieter De Crem vindt dat zijn partij niets te zoeken heeft in een paars-groene regering. Dat zegt hij in een interview in De Standaard.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nee, het schip met zeven partijen is nog niet vertrokken, verzekert De Crem. "Als de paars-groene partijen alleen willen vertrekken, kunnen ze dat. Wij zijn mathematisch overbodig. Mijn ervaring leert dat zoiets betekent dat we geen rol zullen spelen.”

Op alle niveaus is er een heel grote terughoudendheid. Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar

CD&V-boegbeeld Pieter De Crem

CD&V heeft in de preformateursnota van Egbert Lachaert (Open Vld) en Conner Rousseau (sp.a) totaal geen garanties gekregen over haar twee speerpunten, het ethische en het communautaire, benadrukt De Crem. "Niente, nada, niets. Ik heb niet de indruk dat er in de tekst, die bulkt van de algemeenheden, veel van onze punten staan. Het lijkt nog het meest op het programma van Groen en Ecolo (...).”

Tenzij Vivaldi een centrumrechts verhaal schrijft op het vlak van onder meer migratie, economie en veiligheid, pleit De Crem voor een oppositiekuur voor zijn partij. "Ik begrijp het chronische gekerm niet dat CD&V niet in de oppositie hoort. Als we geen oppositierol zouden aankunnen, kunnen we al zeker geen rol in Vivaldi aan."

Het boegbeeld van de rechtervleugel van CD&V stelt dat hij steun krijgt van de lokale CD&V-afdelingen. “Op alle niveaus is er een heel grote terughoudendheid. Maar voor onze lokale mensen is paars-groen gewoon ondenkbaar."

Voorkomen

Wouter Beke zei in De Ochtend op Radio 1 dat het wel duidelijk is dat de lokale mandatarissen van CD&V niet achter paars-groen staan. “Maar Joachim Coens heeft ook al gezegd dat het net de bedoeling is paars-groen te voorkomen.” Het is dus niet de bedoeling dat de Vlaamse christendemocraten zomaar meestappen in een project dat door de zes andere partijen wordt uitgetekend, aldus Beke.

Als partijvoorzitter heeft Coens al het mogelijke gedaan om een meerderheid met N-VA en PS op de been te helpen brengen, zegt Beke. “Maar we hebben moeten vaststellen dat dat niet mogelijk was. Van het partijbestuur heeft hij nu een mandaat gekregen om naar de onderhandelingen (met de paars-groene partijen, red.) te gaan. (...) Ik ben zelf 9 jaar partijvoorzitter geweest, het allerbelangrijkste is dat je met een duidelijk mandaat aan tafel gaat, met duidelijke voorwaarden. Vandaag heeft Joachim Coens een eerste overleg, op basis daarvan zal hij terugkoppelen.”

Het zal finaal het partijbestuur en het CD&V-ledencongres zijn dat de afweging maakt of de partij meestapt in de coalitie die nu in de steigers wordt gezet, aldus nog Beke. 

Lees ook:

ONZE OPINIE. “Het is tijd voor een nieuwe strategie” (+)

CD&V ziet haar vrees uitkomen: N-VA is al begonnen met vechtfederalisme (+)

Carl Devos: “Er moet nagedacht worden over het kiesstelsel. Moeten we naar minder partijen en verkozenen?” (+)

206 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Sinnesael

    Minister De Crem wil de schade aan zijn partij beperken, maar het is al te laat: de CD&V heeft zich ferm verbrand door zich bij deze "coalition of the loosers" te voegen, en ook de verkiezingsuitslag totaal genegeerd. Hopelijk lukt deze regeringsvorming niet, en komen er alsnog nieuwe verkiezingen. Dan zullen we eens zien hoe levensvatbaar de "trado's" nog zijn in Vlaanderen...

  • william Masson

    De Crem for president! Niemand wil een regering met de groenen en zij die het verwezenlijken halen bij de volgende verkiezingen de kiesdrempel niet meer.

Lees meer