Photo News

De Crem: “Partijprogramma PS staat haaks op wat we in Vlaanderen willen”

Dat de vorming van een federale regering geen evidentie zal worden, is al even duidelijk. Volgens Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) staat het “partijprogramma van de PS haaks op de realiteit die wij in Vlaanderen willen”. Dat zei De Crem in ‘De Ochtend' op Radio 1.

Tot nu toe zaten de twee grootste partijen in Vlaanderen en Wallonië, respectievelijk de N-VA en de PS, amper één keer rond de tafel. Dat gebeurde eind juli tijdens een gesprek met informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR), waarbij ook sp.a, Open Vld, CD&V en MR aanwezig waren. Sindsdien zijn er echter geen gesprekken meer geweest. 

Dat het water tussen de twee partijen bijzonder diep is,  lieten ook Johan Van Overtveldt (N-VA) en Laurette Onkelinx (PS) de afgelopen dagen verstaan. Ook volgens De Crem wordt de federale regeringsvorming geen sinecure. “Er is een beweging geweest vanuit de grootste partij van Vlaanderen, die de deurbel van de grootste partij van Wallonië indrukt, maar langs de andere kant van de taalgrens wordt nog niet open gedaan.” 

Bekijk ook: De Crem wil niet in federale regering zonder N-VA

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Brexit

Voor De Crem kan een federale regering zonder Vlaamse meerderheid niet, zo liet hij ook verstaan in ‘De Ochtend’. Als reden haalde De Crem dossiers zoals de brexit aan. “Maar ook als er een staatshervormingsagenda op tafel zou komen, moet die meerderheid solide zijn”, aldus De Crem, die vindt dat een nieuwe federale regering “een solide sociaal-economisch programma” moet hebben. 

Ook De Crem ziet weinig kans op toenadering. “Het partijprogramma van de PS staat haaks op de economische realiteit die wij in Vlaanderen willen. De PS wil de stemmen die ze verloren aan de communisten, terugwinnen”, aldus De Crem. “Heel veel zaken zoals het terugschroeven van de pensioenleeftijd en de hervorming van de arbeidsmarkt van een 5-daagse naar een 4-daagse werkweek met loonbehoud zijn totaal onbevattelijk voor de sociaal-economische realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer