De Crem (R) schudt de hand van Van Langenhove.
BELGA De Crem (R) schudt de hand van Van Langenhove.

De Crem tot Van Langenhove in de Kamer: “U bent hier niet op een partijcongres”

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is bereid overleg te plegen met de lokale besturen over bijkomende maatregelen in de strijd tegen overlast in publieke zwembaden of recreatiedomeinen. "In dit geval is willen ook kunnen", verklaarde De Crem in een druk bijgewoonde zitting van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Toen Dries Van Langenhove verwees naar “de olifant in de kamer” - hij doelde op allochtone jongeren - snoerde De Crem hem meteen de mond. “U mag dit doen op een partijcongres, maar niet hier in de commissie”, klonk het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De reden voor de hoge opkomst was dubbel: de commissie Binnenlandse Zaken geldt sowieso als een van de belangrijkste commissies omdat er vaak veiligheidsthema’s behandeld worden. Nu wordt ze ook nog eens voorgezeten door Vlaams Belanger Ortwin Depoortere. Daarnaast was er veel aandacht voor de vraag van zijn partijgenoot Dries Van Langenhove. De oprichter van het extreemrechtse Schild & Vrienden wilde "de overlast van allochtonen in de recreatiegebieden en openluchtzwembaden” aankaarten.

Beide landstalen
Erg spectaculair verliep de zitting echter niet. Depoortere beloofde -in beide landstalen- zijn best te zullen doen om in alle sereniteit een objectieve voorzitter te zijn voor alle partijen. Van Langenhove viseerde meermaals de "allochtone jongeren" en had het over "zwembadterreur”. Hij wilde weten op welke manier de daders langdurig geweerd kunnen worden uit de recreatiedomeinen.

De Crem veroordeelde elk soort overlast "op plaatsen die een oase van rust en ontspanning zouden moeten zijn”. Hij merkte echter op dat in de eerste plaats de uitbaters en de lokale overheden bevoegd zijn om op te treden.

“Niet hier in de commissie”
De minister gaf nadien een overzicht van de maatregelen die genomen kunnen worden. Zo kunnen privébewakers ingezet worden die toegangscontroles mogen verrichten. Als ze daders op heterdaad betrappen, mogen ze hen vasthouden tot de politie komt. Daarnaast zijn administratieve maatregelen mogelijk, denk maar aan een plaatsverbod zoals in Oostende. Indien nodig wil de minister overleg plegen met de lokale besturen over extra mogelijkheden.

Van Langenhove was niet onder de indruk van het antwoord van de minister. Hij vond dat De Crem de olifant in de kamer (hij doelde het feit dat het om allochtonen ging, red) niet durfde benoemen en te gemakkelijk naar de lokale besturen en uitbaters keek. De Crem liet zich echter niet uit het lood slaan. “U mag dit doen op een partijcongres, maar niet hier in de commissie", besloot de CD&V'er. “Hier moet u geen leugens vertellen.”

194 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gilbert Van Eynde

    @Gino Denil het gaat hier over zwembaden en recreatiedomeinen waar er inderdaad een probleem is met hangjongeren en in de meeste gevallen hebben die een andere huidskleur maar de oplossing is gewoon zoals in de VS met je id binnen in een zwembad en als daar op staat dat je niet mag of al veroordeeld was als pedofiel buiten.

  • Jan Janssens

    Eén voorbeeld, in Antwerpen wonen alle mogelijke rassen en vreemdelingen, een Chinese wijk, een joodse wijk, enz... , er is maar 1 bevolkingsgroep waar constant problemen met zijn, zelfs reeds jaren bekend, zie de eerste zwarte zondag in Antwerpen, en die mag men niet bij naam noemen wegens een zweem van racisme ????, Waarom word deze groep zo beschermd? welke geld zit hierachter ?

Lees meer