2 Voor Pieter De Crem mogen de uitgaven van een volgende regering “niet worden afgewenteld op het noorden van het land”.
BELGA Voor Pieter De Crem mogen de uitgaven van een volgende regering “niet worden afgewenteld op het noorden van het land”.

De Crem wil N-VA'er aan zet: "Opdracht Magnette lijkt aan einde van bobijn gekomen”

Na Open Vld reageert ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) afwijzend op de informateursnota van Paul Magnette. Een aantal punten uit die tekst zijn voor de christendemocraten onbespreekbaar. De Crem heeft ook de indruk dat de opdracht van de PS-voorzitter stilaan "aan het einde van de bobijn" is gekomen en oppert dat het tijd is om een N-VA'er het veld in te sturen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Iedereen is het er over eens dat de nota van Magnette geen basis kan zijn voor onderhandelingen". Op die manier maakte Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open Vld) gisteren duidelijk dat de violen bij de Vlaamse liberalen gestemd zijn. Dat gebeurde na de forse verklaringen van zijn partijgenoot Bart Somers over de vermeende onwil van N-VA om in een federale regering te stappen. Het leek op een opening richting een paars-groene coalitie, eventueel aangevuld met CD&V.

Maar ook bij CD&V plaatst men vraagtekens bij de nota van de informateur. "We hebben een aantal uitgangspunten waar we niet van afwijken", stelde De Crem in De Ochtend op Radio 1. Zo noemt hij een verlaging van de pensioenleeftijd onbespreekbaar. "De sociaal-economische herstelmaatregelen (van de regering-Michel, nvdr) blijven aangehouden", luidde het. Ook een soort van werkloosheidsvergoeding voor iemand die ontslag neemt in de privésector heet "totaal onmogelijk" te zijn.

Kostenplaatje

De Crem stelt zich ook vragen bij het kostenplaatje van de maatregelen. "Als die worden afgewenteld op het noorden van het land (...) dan denk ik dat men daar wel aan het eind van de bobijn zit", aldus De Crem. Het is ook duidelijk dat de parlementaire afhandeling van het abortusdossier CD&V zwaar op de maag ligt. Daarin vormen de paars-groene partijen, aangevuld met PVDA, de ruggengraat van een meerderheid om de wetgeving aan te passen. 

Kandidaat-voorzitter Joachim Coens had al aangegeven dat het dossier voor hem een regeringszaak moet zijn en ook De Crem laakt de "bijzonder onrespectvolle manier waarop partijen die met ons willen onderhandelen over een eventuele regeringsvorming ons behandelen".

Als het van hem afhangt, moet nu N-VA een initiatief nemen of krijgen om de vorming van een regering op gang te brengen. Die piste wordt vandaag ook geopperd in een aantal kranten, waarbij dan de naam van voorzitter Bart De Wever valt. Binnen de partij wil men daar niet op reageren. De opdracht van informateur Magnette loopt tot 9 december, luidt het. 

2 Informateur Magnette kreeg begin deze week nog eens twee weken extra voor zijn opdracht. Op 9 december moet hij opnieuw verslag uitbrengen bij de koning, maar het valt niet uit te sluiten dat Magnette zijn opdracht vroeger teruggeeft.
Photo News Informateur Magnette kreeg begin deze week nog eens twee weken extra voor zijn opdracht. Op 9 december moet hij opnieuw verslag uitbrengen bij de koning, maar het valt niet uit te sluiten dat Magnette zijn opdracht vroeger teruggeeft.

178 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • frans Venloo

    Terug stemmen is de korste pijn .NVA en VB en PVDA zukllen sprongen vooruit maken na het gesjoemel van de huidige partijen .

  • Peter Hegge

    Mr. De Crem, Merkel is ook aan het einde van haar bobijn en dan gaat de duikvlucht van de centrumpartijen in de hele EU echt op snelheid komen. De cd&v is dan de kapstok kwijt. Dat komt de eerst komende jaren niet meer goed.

Lees meer