Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
BELGA Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

De Croo: "Begrotingscijfers moeten wake-upcall zijn voor onderhandelingen"

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) hoopt dat de cijfers van het monitoringcomité over de begroting een "wake-upcall" betekenen voor de regeringsonderhandelingen. "We kunnen het ons als land niet permitteren om, zoals in de sfeer van de voorbije maanden, te blijven zeggen dat we tijd hebben", verklaarde hij vandaag in het VRT-programma "Terzake".

Volgens het monitoringcomité, een team van hoge ambtenaren, staat het structurele begrotingstekort vandaag op 1,5 procent van het bbp, ofwel 7,2 miljard. Dat wil zeggen dat de federale begroting sinds de val van de regering-Michel met 3,8 miljard euro ontspoord is.

"Er is eigenlijk maar één oplossing: zo snel mogelijk een regering hebben met volheid van bevoegdheid", zo reageert De Croo op die cijfers. "Er zijn twee partijen die de grootste zijn: N-VA in Vlaanderen en PS in Wallonië. Het zou onverantwoordelijk zijn mochten die partijen hetgeen hier vandaag naar buiten komt niet nemen als een soort van wake-upcall", zo klinkt het. "Elke maand die we laten liggen, maakt het moeilijker voor een regering, die daarna dubbel zal moeten betalen."

Een noodregering, zoals Paul Magnette (PS) ruim een maand geleden voorstelde, zal volgens De Croo niets oplossen. "Een noodregering kan alleen een noodbegroting maken. Wat we nodig hebben is een volwaardige regering die op een duurzame manier maatregelen neemt."

Interne discussie

De Croo werd tijdens het gesprek ook ondervraagd over de felle discussies binnen de partij. "We zitten vandaag in een periode van belangrijke onderhandelingen en dan denk ik niet dat wij als partij een interne discussie opeens in pers moeten voeren. Als partij is dat geen goede zaak", zegt de minister daarover.

De kritiek van Vincent Van Quickenborne, die stelde dat de partij te veel naar links zou zijn opgeschoven, wordt bovendien niet gedeeld door De Croo. "Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Ik denk dat de voorbije regering één van de meer rechtse regeringen van de voorbije decennia in ons land was. En wij maakten daar deel van uit.”

137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Baeyens

    De trado partijen hebben de regering moedwillig laten vallen om N-VA er uit te krijgen. Daarna hebben ze géén vervroegde verkiezingen gewild om N-VA wind uit de zeilen te houden. Dan hebben ze de N-VA-begroting die op tafel lag niét aan het parlement voorgelegd. En nu komt De Croo zijn beklag doen dat iedere maand zonder regering ons 150 miljoen euro kost. Politieke oneerlijkheid troef.

  • pierre De Smet

    En hoeveel geld vloeit er jaarlijks nog naar den Congo , vraag dat eens aan papa en kom ons dat ook eens vertellen , samen met de cijfers wat het asielbeleid ons de laatste 20 jaar al heeft gekost . Het teveel aan regeringen ( postjes ) miljoenen aan uittredingsvergoedingen , onnodige studies van projecten die ook miljoenen kosten , al die vzw 's zoals UNIA de NGO's kom dat eens vertellen meneer.

Lees meer