BELGA

De Croo: "Waar blijft de christelijke barmhartigheid voor vluchtelingen?"

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo hoopt dat de katholieke Kerk in ons land lege kloosters en abdijen ter beschikking stelt voor de opvang van vluchtelingen. Dat zou de overheid helpen in het vinden van voldoende kwalitatieve opvang voor vluchtelingen, zegt hij.

Door de vluchtelingencrisis moest de overheid de jongste maanden permanent op zoek naar opvangplaatsen. "We hebben de voorbije maanden alle zeilen bijgezet om goede opvang te vinden. Het gaat toch sinds augustus om drie tot vierduizend plaatsen per maand. Soms gaat dat goed, maar soms moet die opvang noodgedwongen in bijvoorbeeld een legerhangar", zegt De Croo.

De vreemdelingen herbergen is één van de zeven christelijke werken van barmhartigheid. "Wanneer komt er een actie van de Kerk om (lege) kloosters en abdijen open te stellen?", vraagt De Croo zich op twitter af.

Menselijkheid
"Ik hoor paus Franciscus overal oproepen tot meer medemenselijkheid tegenover de vluchtelingen. Maar uit de hoek van de Kerk is het in ons land tot nu toe redelijk stil gebleven op dat vlak, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat er niets is gebeurd", zegt De Croo aan Belga. "Anderzijds zegt de nieuwe aartsbisschop dat hij wil bekijken hoe de Kerk met haar patrimonium zal omgaan".

De liberale vicepremier heeft de kwestie zondagavond op de tafel van het kernkabinet gelegd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zou hierover contact opnemen met de kerkelijke instanties. "Het zou me dus verbazen dat het hierrond stil blijft", aldus De Croo.

Lees meer