Vraag van vandaag, viroloog Steven Van Gucht.
VTM NIEUWS Vraag van vandaag, viroloog Steven Van Gucht.

De vraag van vandaag: hoe dodelijk is het coronavirus voor jonge mensen?

Frankrijk werd deze week geschokt door de plotse dood van de 16-jarige Julie, die in de nacht van dinsdag op woensdag overleed aan het coronavirus. In eigen land bezweek de 30-jarige Isaura uit Genk onverwacht aan het virus. Beiden hadden geen onderliggende gezondheidsproblemen. Vandaar beantwoordt viroloog Steven Van Gucht in VTM NIEUWS de vraag: “hoe dodelijk is het virus voor jonge mensen?”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Van Gucht is het eerder uitzonderlijk dat jonge mensen sterven aan het virus. “Wanneer we naar de statistieken kijken in België, zien we dat meer dan 90 procent van de sterfgevallen ouder zijn dan 65 jaar, en bijna altijd gaat het om mensen met allerlei onderliggende aandoeningen.”

Maar af en toe loopt het anders. De tragische overlijdens van de jonge vrouwen zijn volgens Van Gucht niet te voorspellen. “We kunnen dit niet direct verklaren, waarom sommige mensen dit meemaken en anderen totaal geen symptomen vertonen. Dat is eigenlijk nog altijd een groot mysterie”, aldus Van Gucht. 

Maar er lijkt wel een link te zijn met hartproblemen. “We zien ook bij oudere personen dat de risicopersonen meestal mensen zijn met hartaandoeningen. We denken dat ontsteking van de hartspier toch een rol speelt in de ziekte, soms ook bij jonge mensen.”

Lees ook:

Waarom een 16-jarige toch sterft aan corona en een 89-jarige het virus overleeft (+)

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rody Franks

    Marc Uytdewilgen, 30000 doden op 600000 besmettingen is 5%, je rekent jezelf rijk met een factor tienduizend...

  • Ingrid Van der avoort

    Mijn vraag is...waarom krijgen kinesisten geen financiële steun van de regering? Zij zijn door de overheid niet gedwongen om hun activiteiten te stoppen,terwijl ze toch een groot risico lopen, en toch krijgen deze zelfstandigen niet de 4000 euro die de horeca wel krijgt?

Lees meer