Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).
BELGA Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

De Wever en Magnette zetten door met de groenen na tweede gesprek

De tweede ontmoeting tussen de groenen en de koninklijke opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) is afgelopen. De onderhandelingen over een nieuwe federale regering met Groen en Ecolo worden later deze week voortgezet, verneemt De Morgen. De Wever en Magnette nodigen ook de liberalen uit voor een nieuw gesprek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci en Ecolo-covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane werden vanmiddag ontvangen door De Wever en Magnette. Het vijftal zat ongeveer drie uur lang samen. Er werd vooral gesproken over de groene kernthema’s klimaat, energie en milieu. De Wever en Magnette willen daar een aantal toegevingen doen om de groenen aan boord van hun ‘bubbel van vijf’ (N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH) te krijgen. Met de groenen erbij heeft deze combinatie een meerderheid in het federaal parlement. Anders moeten De Wever en Magnette naar de liberalen.

Het is duidelijk dat het huidige akkoord van De Wever en Magnette inhoudelijk niet voldoet voor de groenen. De groenen hebben een fundamenteel probleem met de communautaire plannen van de preformateurs. Volgens Nollet vormen die de “voorbode van het confederalisme”, terwijl de groenen meer heil zien in een stevige herfederalisering. Ook aan de groene kernthema’s – klimaat en energie – is nog veel werk. Zo stellen De Wever en Magnette voor om de twee jongste kerncentrales tien of twintig jaar langer open te houden. Voor Groen en Ecolo is dat onbespreekbaar. 

De komende dagen zullen De Wever en Magnette de groenen en de liberalen opnieuw uitnodigen. Bedoeling is allicht om ze verder tegen elkaar uit te spelen. Wie de lat het laagst legt, mag mee regeren. Al is het afwachten of de liberalen en groenen zullen meespelen in dit tactisch spelletje.  

70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • anna vandenberg

    Groen en OpenVLD bundelen hun krachten samen, ze hebben geduldig afgewacht en kunnen nu het mislukken van de regeringsvorming volledig bij Dewever leggen. Holle slogans zoals Dewever heeft Vlaanderen verraden zullen in de krantenkoppen verschijnen, het doel is bereikt, VLBelang zal veel stemmen halen, met hun kiezers moet men toch geen rekening te houden en N-VA onder de kiesdrempel. Sommigen denken nog altijd dat de bomen tot in de hemel groeien en alles gratis wordt met Paars Groen.

  • Francois staen

    ik denk dat De Wever zijn kiezers zal verraden , en natuurlijk denkt hij zoals iedere partij aan de postjes en de riante verloningen ,volgens mij heeft hij ook schrik voor nieuwe verkiezingen ...schrik voor het Vlaams Belang zit er dik in.

Lees meer