De Wever: "Ja, de PS bewijst het failliet van België"

"Ja, wat mij betreft, bewijst de PS het failliet van België". Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in de studio van VTM Nieuws over het harde spel van de Waalse socialisten in het CETA-dossier.

"De PS, die 25 jaar aan de macht geweest is en geen schrik had om op Belgisch niveau te blokkeren, gebruikt haar macht in Wallonië nu om alsnog te blokkeren", zegt De Wever. "Dan denk ik dat de conclusie alleen kan zijn dat de twee democratieën in eigen bedding moeten gaan."

"Wallonië slaat een modderfiguur"

"Wallonië heeft een modderfiguur geslagen", vindt De Wever nog. "Ik had vrijdag toevallig een aantal ambassadeurs van niet-EU-landen op het stadhuis en ik kan u zeggen dat die allemaal een beetje met de wijsvinger naar het hoofd komen vragen hoe dat zit met Wallonië en de PS. Kan je daar handel mee drijven? Is daar echt nog een communistische partij actief? Die gevolgen zijn zeker op langere termijn voor de reputatie van Wallonië heel erg slecht."

Val van de regering? "Zou gekund hebben"

"Dat de verlaging van de vennootschapsbelasting niet gelukt is, is nog altijd zuur, dat ga ik niet ontkennen", zegt De Wever nog. Meer nog: de regering had kunnen vallen als Jambon die verlaging niet had laten varen in de laatste rechte lijn van de begrotingsonderhandelingen. Maar tegelijk is De Wever strijdvaardig.

"Dat er spanningen in de coalitie zijn, is voor een stuk normaal", zegt De Wever. "We moeten veel hervormen, veel beslissingen zijn moeilijk uit te leggen, maar dit heeft me wel teleurgesteld. Ik hoop dat we die vennootschapsbelasting in het najaar toch nog kunnen ophalen. Iedereen staat erachter. Ik zou het echt een gemiste kans vinden als we dat laten vallen."

Overigens betreurt De Wever dat door heel de discussie rond de vennootschapsbelasting het goede begrotingswerk - de regering-Michel vond drie miljard euro voornamelijk via besparingen - is weggespoeld.

"Op niveau van VS doe ik nooit aan politiek"

Het ging ten slotte ook nog over de Amerikaanse politiek. "Het niveau van de politiek in de Verenigde Staten is ongezien, ongezien laag", aldus De Wever. "Als dat ooit naar Europa overwaait, dan zeg ik u uit de grond van mijn hart: dan stop ik ermee. Op dat niveau ga ik niet aan politiek doen, nooit."

Lees meer