PS-voorzitter Paul Magnette, N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-minister Pieter De Crem.
Photo News / rv PS-voorzitter Paul Magnette, N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-minister Pieter De Crem.

De Wever “neemt akte van dictaat PS”, CD&V buigt niet: “Wij stappen niet in Vivaldi-coalitie”

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij “akte neemt van het dictaat van de PS”, na de uithaal van PS-voorzitter Paul Magnette vanmorgen. “De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen, en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. In weerwil van de Vlaamse kiezer moet er voor de PS een zo links mogelijke regering komen, zonder meerderheid in Vlaanderen. De PS wil zelfs verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.” CD&V blijft er bij monde van Pieter De Crem ondertussen bij: de partij stapt niet in een coalitie van socialisten, liberalen en groenen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

PS-voorzitter Paul Magnette torpedeerde paars-geel vanmorgen met interviews in verschillende media. “Hoeveel keer moet ik nog zeggen dat PS geen zin heeft om met N-VA te besturen?”, klonk het onder andere in De Standaard. “Al acht maanden proberen wij te verzoenen wat niet te verzoenen valt. Het is absurd.” De schuld daarvoor ligt bij N-VA, aldus Magnette onomwonden. “Ze heeft mij nog geen enkel concreet voorstel gedaan. Ze komen altijd met hetzelfde aanzetten: hun programma. J’en ai marre”, luidde het.

Vervroegde verkiezingen

“Wij willen geen ­verkiezingen uitlokken”, voegde de PS-voorzitter toe in Le Soir. “Maar wij zijn er niet bang van. De bevolking is soeverein. Verkiezingen zijn een superieure daad van democratie. Er is niets mooiers dan de bevolking te vragen zich uit te spreken. Men moet ophouden daar zo’n gigantisch probleem van te maken.”

“Aan de onderhandelingstafel heeft de N-VA zich altijd constructief opgesteld”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever nu. Volgens hem verdedigt zijn partij “een verder zetten van het socio-economisch herstelbeleid dat in Vlaanderen de werkloosheid naar het laagste niveau ooit bracht, terwijl de koopkracht werd verhoogd. Met de juiste keuzes om in alle regio’s meer mensen aan het werk te krijgen, is het mogelijk om zowel het budget te saneren alsook de koopkracht verder te verhogen. Zowel voor de lage pensioenen als voor mensen die werken.”

Ook wil N-VA “een kordaat veiligheidsbeleid, met de focus op effectieve strafuitvoering door een modernere justitie en een verstrenging van het migratiebeleid, een realistisch energie- en klimaatbeleid, met behoud van de jongste kerncentrales en een duidelijke evolutie naar Vlaamse en Waalse autonomie om een oplossing te geven aan de steeds grotere democratische verschillen tussen de deelstaten.”

‘Niets nieuws onder de zon’

De Wever krijgt bijval in de partijtop. Zo reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon voor aanvang van de Vlaamse ministerraad kort in het Latijn. “Nil novi sub sole”, of ‘niets nieuws onder de zon’, klonk het. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft dan weer de indruk dat de PS “denkt dat ze het hele land bestuurt”, zei hij, “wat tot nader order in deze democratie toch nog niet het geval is”.

Ook Kamerfractieleider Peter De Roover liet op Twitter verstaan wat volgens hem de keuze voor de Vlaamse kiezer is bij een eventuele nieuw stembusslag: “Daarmee weet de Vlaamse kiezer meteen wat de keuze zou worden: Magnette terwille zijn door niet voor de N-VA te stemmen, of het enige tegengewicht voor PS-dominantie versterken.”

Het gebekvecht tussen PS en N-VA maakt de opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) er in elk geval niet eenvoudiger op. Geens wordt maandag opnieuw op het paleis verwacht voor een verslag. Hij had van de koning de opdracht gekregen om na te gaan of er partijen bereid zijn initiatieven te nemen die tot een volwaardige federale regering kunnen leiden.

CD&V: “Vlaamse meerderheid absoluut nodig”

Zijn partij blijft bovendien ook vandaag nog bij het standpunt dat ze niet in een Vivaldi-coalitie met socialisten, groenen en liberalen stapt, zei minister Pieter De Crem deze namiddag nog eens bij de Brusselse zakenclub Cercle de Lorraine. De Crem zei in samenspraak met zijn voorzitter Joachim Coens te spreken. De christendemocraten blijven erbij dat een meerderheid aan Vlaamse kant - waarvoor N-VA vereist is - “absoluut nodig” is.

“Vivaldi is voor ons synoniem van iets wat bij aanvang al vals klonk. Er is geen partituur voor”, zei De Crem. CD&V blijft erbij dat de grootste partijen in elke taalgroep - N-VA en PS dus - elkaar moeten vinden. Een Vivaldi-coalitie zal volgens hem “in Vlaanderen maar op één manier geïnterpreteerd worden, met name als een anti-coalitie tegen Vlaams Belang en N-VA”. 

De Crem merkte op dat CD&V niet nodig is om een variante van paars-groen te vormen. Liberalen, socialisten en groenen zouden in dat geval ook met DéFI en het cdH een meerderheid kunnen vormen. “Als ze denken dat dat een echte optie is, dan moeten ze dat maar proberen. Ik ben niet voor nieuwe verkiezingen, maar er breekt nu wel een nieuwe fase aan”, aldus De Crem nog. 

Eerder deze week zei De Crem al hetzelfde op de Franstalige nieuwszender LN24. CD&V wil dus niet weten van de Vivaldi-coalitie en blijft aandringen op een regering met PS en N-VA. 

Opdracht voor Geens?

 Wat dit alles betekent voor het werk van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) is nog niet duidelijk. Maandag brengt Geens verslag uit bij de koning. De Crem is niet voor nieuwe verkiezingen, maar verwacht wel dat er “een nieuwe fase” aanbreekt.

Volgens De Crem moet er - alvorens een regering gevormd wordt - een antwoord komen op de vraag wat die gaat doen. “Daarover moet onderhandeld worden, maar wat ze zeker niet gaan doen is intussen wel duidelijk: we gaan niet naar een systeem van vier dagen werken en vijf dagen betaald worden (een sneer naar het PS-programmapunt rond een 32-urenweek, nvdr) en we gaan evenmin naar een systeem waarbij mensen die zelf ontslag nemen een ontslagvergoeding of premie krijgen (een verwijzing naar de “trampolinepremie” waarvoor Groen pleit).

“Er zijn een aantal feitelijkheden waar we niet om heen kunnen”, zei De Crem. Hij verwees naar het begrotingstekort van 12 miljard euro en naar de uitdaging om de pensioenen betaalbaar te houden. “In ons land komen er elke maand 10.000 gepensioneerden bij. Dat betekent een jaarlijkse meerkost van 1,7 miljard euro”. Tegen 2040 zal ongeveer 4% van het bbp nodig zijn om de pensioenen te betalen, dubbel zoveel als wat nu nodig is voor politie, justitie, defensie en financiën.

Lees ook in HLN+:

ONZE OPINIE. Datums van mogelijke verkiezingszondagen zoemen al in het rond. 26 april? 10 mei? 14 juni? (HLN+)

Wat als we vervroegde verkiezingen krijgen? Zo zit het praktisch in elkaar

524 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mario Bocque

    Alleen Vlaams geld is welkom in Wallonië. En voor de rest wordt België dan nog eens uitgezogen door een teveel aan politici en 6 regeringen. We verzuipen gewoon in onzinnige belastingen, dwaze (gas)boetes en bemoeizuchtige regeltjes door allerlei lobbygroepen. België bestaat enkel nog uit getekende grenzen op de kaart waarvan de belangrijkste de grenslijnen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn. Het wordt zo al veel te lang kunstmatig in leven gehouden. De fiere Belg is allang niet meer.

  • Hugo BAVRE

    Dat de PS zulke hoge toon kan aanslaan ligt door het feit dat de Vlaamse partijen geen blok kunnen vormen uit eigen en partijbelang. Indien Vlaanderen voor alle Vlaamse politici de eerste en belangrijkste prioriteit zou zijn en dat ook duidelijk blijkt uit hun partijprogramma, dan zouden de Franstaligen niet zo hoog van de toren blazen en zich wel hoeden om te chanteren. Het is eigenlijk maar hetzelfde wat de Franstaligen al decennialang met succes doen.

Lees meer