Bart De Wever verklaarde gisteren in Terzake dat de pensioenleeftijd op termijn nog zal moeten verhogen.
VRT/Twitter Bart De Wever verklaarde gisteren in Terzake dat de pensioenleeftijd op termijn nog zal moeten verhogen.

De Wever reageert op pensioenuitspraak: "Wij zijn eerlijk, de rest keert hun kar”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op Twitter gereageerd op zijn uitspraak gisteren dat de pensioenleeftijd nog verder omhoog zal moeten als ook de levensverwachting stijgt. “Wij zijn eerlijk. De rest? Die keren hun kar...”, klinkt het, verwijzend naar de andere partijen.

De Wever kreeg gisteren van sp.a-voorzitter John Crombez de vraag voorgeworpen wat N-VA nu eigenlijk van plan is met de pensioenleeftijd. Wil N-VA die nog verder optrekken? “Dat staat letterlijk in het N-VA-verkiezingsprogramma”, zei Crombez in Terzake. “Cruciaal is dat de wettelijke pensioenleeftijd de levensverwachting volgt”, citeerde hij de tekst. “Met hoeveel jaar moet die dan juist verhogen?”, vroeg Crombez zich af. “Gaan we naar 69 jaar, of 70 jaar?”

“Als de levensverwachting op lange termijn nog stijgt zoals in Denemarken, lijkt mij logisch dat je een systeem introduceert waarbij mensen telkens een maand langer moeten werken”, repliceerde De Wever. “Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.” De partij benadrukte later nog dat het om een algemeen principe voor de lange termijn gaat, maar kreeg toch felle kritiek van alle andere partijen.

“Logisch volgens experts”

In het bovenstaande filmpje maakt De Wever duidelijk wat hij precies bedoelde. “De werkelijke pensioenleeftijd stijgt pas tegen 2030 van 60 naar 63 jaar. Daar zullen de komende regeringen niets aan veranderen”, klinkt het. “Alleen als een kind dat vandaag geboren wordt gemiddeld honderd jaar zal worden, zal die leeftijd in de loop van de eeuw misschien aangepast moeten worden. Dat zeggen niet alleen wij, dat zeggen alle partijen als ze eerlijk zijn.” Volgens hem is een koppeling aan de levensverwachting ook “logisch volgens experts”. 

De Wever verwijst ook naar de andere partijen in het debat. In de onderstaande tweet haalt hij een aantal oude krantenkoppen boven waaruit moet blijken dat ook Groen, CD&V, Open Vld en sp.a voor het principe van een hogere pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting zijn. Zo verwijst hij onder andere naar een voorstel uit 2013 van CD&V-parlementsleden Robrecht Bothuyne en Peter Van Rompuy in die zin.

Sp.a schreef in zijn programma voor de verkiezingen van 2014 dan weer het volgende: “Met de huidige levensverwachting zal deze loopbaanduur van 42 jaren moeten volstaan. Omdat de levensverwachting blijft toenemen, zal 42 niet blijven volstaan in de verre toekomst. Volgens de huidige verwachtingen inzake langer leven, zal deze 42 jaren ten vroegste in 2030 op 43 jaren moeten gezet worden.” In het huidige programma is die langetermijnvisie niet opgenomen.

En het N-VA-programma?

Conner Rousseau, Oost-Vlaamse lijsttrekker voor sp.a, repliceerde meteen op De Wever en verwijst op zijn beurt naar het N-VA-programma van 2014. Daarin staat (op pagina 11) dat de pensioenleeftijd op 65 jaar blijft, een punt waar De Wever het in de campagne van 2014 bijvoorbeeld zelfs met PS-kopman Paul Magnette over eens was. Toch verhoogde de Zweedse regering de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

421 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Maar er zijn natuurlijk veel meer 'simpele verstandigen' die gemakkelijk populistische beloftes geloven van zij die de kiezers achterna lopen ipv de moed te hebben de publieke opinie eerlijk te informeren. Zo verkrijgt met 'brexit'-toestanden die de volgende generaties zullen opzadelen met nog grotere problemen.

  • james vroman

    Wij zijn eerlijk...België scoort bar slecht op economisch beleid Stroomfactuur 17 keer sterker gestegen dan in buurlanden Gat van 1,15 miljard in sociale zekerheid Nieuwe regering moet meteen op zoek naar 7,4 miljard “Zweedse coalitie heeft maar 30.000 jobs gecreëerd”

Lees meer