3 N-VA-voorzitter Bart De Wever.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever roept Vlaamse partijen op "niet te plooien voor oekazes van PS en Vlaams front te vormen”

Ook Francken vraag Vlaamse partijen “eendrachtig” te zijn tegen “dictaat van de PS”

N-VA-voorzitter De Wever roept de Vlaamse partijen op om “niet te plooien voor de oekazes van de PS en een Vlaams front te vormen”. Dat zei hij bij het N-VA-partijbureau in Brussel deze voormiddag. Eerder vanmorgen had N-VA-Kamerlid Theo Francken de andere partijen al opgeroepen tot eendracht in de federale onderhandelingen. "De Franstaligen en vooral de PS moeten zien dat ze daar geen wig tussen kunnen drijven. Dat is een kwestie van zelfrespect", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De paars-gele federale formule lijkt dood en begraven nu PS-voorzitter Paul Magnette vrijdag de definitieve doodsteek uitdeelde. Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) gaf zijn opdracht terug aan de koning, die vanaf vandaag terug consultaties opstart.

N-VA hield zich het afgelopen weekend op de vlakte, maar communiceert vandaag wel. De PS heeft volgens partijvoorzitter Bart De Wever een dictaat uitgevaardigd dat de regering een minderheid moet hebben aan Vlaamse kant en een links beleid moet voeren, maar Vlaanderen kan gevraagd worden om de rekeningen te blijven betalen.

“Het kan niet dat een kleine partij als de PS haar wil oplegt”, klonk het voor aanvang van het N-VA-partijbureau. Volgens De Wever “zal de druk op CD&V enorm worden”. Voor Open Vld heeft hij naar eigen zeggen “weinig hoop”. “Die partij is in december al onwaarschijnlijk geplooid. Ik lanceer een oproep om dat niet te doen. Een linkse regering is voor N-VA niet hetgeen wat de Vlaamse kiezer gewild heeft. “Het is dan ook onverantwoord om in een linkse regering te stappen”, luidde het. Voor De Wever zou het “moeilijk te begrijpen” zijn dat Open Vld en CD&V zouden “verloochenen wat ze in het Vlaams regeerakkoord hebben afgesproken”.

Ik weet niet wat een noodregering is. Als die de meerderheid in de Kamer krijgt, is het een gewone regering

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Hoe verder?

De N-VA-voorzitter tast in het duister hoe het nu verder moet. De PS en de N-VA waren noodwendig voor de vorming van een federale regering, maar de PS heeft een cordon sanitaire opgetrokken rond de N-VA, zei hij. Aangezien een regering zonder de PS “onmogelijk” is, blijven enkel Vivaldi (een regering van socialisten, liberalen en groenen, als dan niet aangevuld met CD&V of cdH en DéFI) of verkiezingen over, klonk het. “Verkiezingen zijn niet langer uit te sluiten, maar het is niet wat ik wil”, zei De Wever. Als de Zweedse partijen - Open Vld en CD&V - standhouden, zou de PS volgens hem nog van gedacht kunnen veranderen. “Want een linkse regering staat haaks op wat de Vlaamse kiezer wil. De gevolgen van dergelijk beleid zouden erg nefast zijn”, waarschuwde hij.

De Wever ziet ook weinig heil in een noodregering. “Ik weet niet wat een noodregering is. Als die de meerderheid in de Kamer krijgt, is het een gewone regering.” Bovendien zou zo’n noodregering een meerderheid moeten zoeken voor de nodige begrotingsmaatregelen. Als de ontslagnemende regering steun zou vinden bij socialisten en groenen, dat zitten we bij Vivaldi, verklaarde De Wever.

“Het federalisme is aan de doodstrijd bezig”, maar de PS en de andere Franstalige partijen willen dat niet onder ogen zien, stelde De Wever nog. Bij de Franstalige kopstukken is dat besef er wel, maar ze durven het niet toe te geven, vervolgde hij. Tijdens de onderhandelingen was volgens hem ook aan Franstalige kant het besef er dat er een communautair akkoord nodig was. “Er lag een schema op tafel, maar over de manier waarop of wanneer was er nog geen overeenstemming.”

Lees ook: Is een regering zonder PS echt ondenkbaar?

Ezelstamp

Kamerlid Theo Francken wees vanochtend al de PS met de vinger. "De eerste honderd dagen na de verkiezingen wilde de PS niet aan tafel met de N-VA, en nu ze het toch deed, blijkt het allemaal maar voor de schijn en deelt ze een forse ezelstamp uit aan Koen Geens en de N-VA", zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Francken roept de Vlaamse partijen op tot eendracht, "zodat de Franstaligen en vooral de PS inzien dat ze daar geen wig tussen kunnen drijven". "Dat is een kwestie van zelfrespect", vindt hij. "We kunnen toch niet blijven tolereren dat de PS haar dictaat aan ons blijft opleggen, dat ze ons de les komt spellen terwijl wij al jaar en dag de facturen betalen. Dat stopt toch wel ergens. Als de Vlamingen nu de hakken niet in het zand zetten, komt er een regering zonder Vlaamse meerderheid en dat willen we zeker niet."

Volgens Francken blijft de N-VA constructief en is ze bereid om haar verantwoordelijkheid te nemen. "Maar ik heb geen schrik van nieuwe verkiezingen. (...) Wij sturen niet aan op verkiezingen, maar als ze er komen nemen we de handschoen op en gaan we vol in de arena.”

3 N-VA-Kamerlid Theo Francken: "Als de Vlamingen nu de hakken niet in het zand zetten, komt er een regering zonder Vlaamse meerderheid en dat willen we zeker niet."
Photo News N-VA-Kamerlid Theo Francken: "Als de Vlamingen nu de hakken niet in het zand zetten, komt er een regering zonder Vlaamse meerderheid en dat willen we zeker niet."

Bouchez (MR) wil nog geen nieuwe verkiezingen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is ondertussen geen vragende partij voor nieuwe verkiezingen. Dat zei hij bij LN24. Bouchez bevestigt wel dat de piste van een federale regering met zowel PS als N-VA definitief begraven is. “Voor de PS lag het symbolisch erg moeilijk om samen te werken met N-VA, gezien de PS die partij heeft gediaboliseerd. Het was een beetje een dovemansgesprek.”

Maar voor nieuwe verkiezingen is het voor de MR nog te vroeg. Nu weer naar de stembus trekken zou “een bewijs van lafheid” zijn, zei hij.

Ook bij de Vlaamse liberalen klinkt kritiek op de PS. De CD&V is “gebruuskeerd”, zei Open Vld-Kamerfractieleider Egbert Lachaert op de RTBf. “Ze zal overtuigd moeten worden om opnieuw aan tafel te gaan zitten”, klonk het. Open Vld wil zich constructief blijven opstellen, klonk het bij de kandidaat-partijvoorzitter. “Bij Open Vld sluiten we niemand uit, het is altijd de inhoud die bepaalt wat we steunen. Wat ik verwacht, is dat mijnheer Magnette ons overtuigt om in een alternatief mee te stappen, met een inhoud die verdedigbaar is bij de leden.” 

3 Georges-Louis Bouchez (r., MR), hier samen met zijn voormalige co-informateur Joachim Coens (CD&V).
Photo News Georges-Louis Bouchez (r., MR), hier samen met zijn voormalige co-informateur Joachim Coens (CD&V).

Lees ook:

CD&V met de C van colère: “Wij zijn niet de dweil van de Wetstraat”

Wie koning ook kiest, paars-geel wordt het niet

Welke coalities zijn nu nog mogelijk? (En bouw zelf je coalitie)

483 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Stromberg

    Dankzij de Zweedse coalitie verdien ik redelijk wat meer dan 4-5 jaar geleden. Alleen hou ik nu op het einde van de maand niks meer over en kan zelfs niet meer sparen. Hoe kan dat toch?

  • willy backer overbeek

    Rudi Oosteyn... De Vlamingen MOCHTEN in Wallonië heel hard gaan werken tegen een hongerloontje, omdat de Walen er zélf te lui voor waren, en in ruil voor dit ongelooflijk nobel gebaar jegens die Vlaamse boerkes, krijgt Wallonië nu jaarlijks en al tientallen en tientallen jaren, miljarden Vlaams geld om NIKS te doen. Dàt is de waarheid, meneer Oosteyn. U stelt het wel héél mooi voor en zoals het u uitkomt.

Lees meer