3 N-VA-voorzitter Bart De Wever.
PHOTO_NEWS N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever: "We staken dit land regelrecht in een crisis"

N-VA-voorzitter Bart De wever haalt in een interview met VTM bijzonder hard uit naar de vakbonden. "We staken dit land regelrecht in een crisis", vindt hij. "Ik zie dat men in het buitenland al verlekkerd is. Men vindt het natuurlijk heel leuk dat wij onze economie kapotstaken." Vanmiddag zat De Wever samen met de top van de N-VA voor een partijraad, waar onder meer over de staking van maandag werd gesproken.

Bart De Wever schuwt de harde woorden niet, op weg naar de bijeenkomst van de partijraad van zijn N-VA. Hij vindt de staking van maandag er te veel aan. "Ik lees dat de socialistische vakbond wil doorstaken tot de regering exact doet wat de socialisten wensen. Dan kan je even goed de verkiezingen afschaffen. Dan besturen zij het land, en zetten ze hun economische afbraakpolitiek verder. Vroeger deden ze dat in de regering, nu doen ze dat op straat. Als je daaraan gaat toegeven, kan je de democratie beter opdoeken."

Snoeihard is Bart De Wever voor de vakbonden, die volgens hem de nieuwe regering willen doen struikelen. "Het is wellicht de bedoeling om de regering weg te krijgen. Rudy De Leeuw heeft dat al openlijk gezegd: 'We gaan door tot de regering er ligt'. Dat heeft met democratie niks te maken, dat neigt naar andere dingen. Je verwacht een staking aan het einde van sociaal overleg, niet als een statement in het begin. En al zeker niet gewoon als middel om de democratie opzij te schuiven. Want daar gaat het over voort de socialisten, en niks anders."

Rudy De Leeuw heeft al openlijk gezegd: 'We gaan door tot de regering er ligt'. Dat heeft met democratie niks te maken, dat neigt naar andere dingen

N-VA-voorzitter Bart De Wever
3 BDW: "Ik denk dat sommige stakingen totaal niet meer uit te leggen zijn. Het openbaar vervoer drie keer platleggen, mensen beletten naar hun werk te gaan, iedereen in de problemen brengen. Men staakt ons in een recessie."
BELGA BDW: "Ik denk dat sommige stakingen totaal niet meer uit te leggen zijn. Het openbaar vervoer drie keer platleggen, mensen beletten naar hun werk te gaan, iedereen in de problemen brengen. Men staakt ons in een recessie."

Economie kapotstaken

Stakingen geven ook onze economie een knauw, waarschuwt Bart De Wever. "Ik denk dat sommige stakingen totaal niet meer uit te leggen zijn. Het openbaar vervoer drie keer platleggen, mensen beletten naar hun werk te gaan, iedereen in de problemen brengen. Men staakt ons in een recessie. Ik zie dat men in het buitenland al verlekkerd is. In Nederland begint men het al op te pikken. Men vindt het natuurlijk heel leuk dat wij onze economie kapotstaken. De investeringen zullen ze met veel plezier van ons overnemen", aldus De Wever voor de VTM-camera. 
 
Recht op arbeid
De stakers willen maandag ook industriezones blokkeren. daar kan Bart De Wever al helemaal niet mee om. "Dat is inderdaad zeer erg. Het recht op arbeid wordt hier met voeten getreden. Er zijn bedrijven die volledig moeten stilleggen. Dat hebben we echt nog nooit gezien in de Antwerpse haven. Dat is pure economische vernietiging. Je kan natuurlijk veel doen om de competitiviteit te herstellen en ook moeilijke maatregelen nemen. Als men natuurlijk ondertussen de economie kapotstaakt, dan is het allemaal voor niks. Eigenlijk is heel hun discours toch echt leugenachtig als je ziet dat de netto-lonen zullen stijgen de volgende jaren, niet dalen. Men hitst de mensen op, met echt desinformatie en soms echte leugens." 

Recessie
Het mag duidelijk zijn: vakbonden en regering, ze staan lijnrecht tegenover mekaar. "Wat ons betreft is de hand uitgestoken om aan tafel te gaan. Het overleg zal niet gemakkelijker worden door eerst te staken en ons in een recessie te storten. De maatregelen die je daarna moet nemen zijn zo mogelijk nog moeilijker en nog harder. We moeten elf miljard besparen. Leuk ging dat nooit zijn, en diegene die na ons komt, zal het ook moeten doen. Als men er natuurlijk nog een paar miljard bijstaakt, dan wordt het alleen nog erger voor wie het ook zal mogen oplossen.

3 BDW: "Er zijn bedrijven die volledig moeten stilleggen (...) dat is pure economische vernietiging."
BELGA BDW: "Er zijn bedrijven die volledig moeten stilleggen (...) dat is pure economische vernietiging."

Wat ons betreft is de hand uitgestoken om aan tafel te gaan. Het overleg zal niet gemakkelijker worden door eerst te staken en ons in een recessie te storten. De maatregelen die je daarna moet nemen zijn zo mogelijk nog moeilijker en nog harder

Bart De Wever

Lees meer