UNKNOWN

Dedecker volgens peilingen even sterk als Peeters

Jean-Marie Dedecker (LDD) is in Vlaanderen als kandidaat-minister-president even sterk als Kris Peeters (CD&V). De twee scoren ieder rond 31 procent in een peiling in Het Laatste Nieuws. Bart De Wever (N-VA) is een goeie derde met 15,8 procent. De Vlaamse topmannen van Open Vld (Dirk Van Mechelen met 12,0 procent) en sp.a (Frank Vandenbroucke met 8,3 procent) komen er niet aan te pas.

"Peilingen voor crisis rond Vijnck"
Het onderzoeksbureau Field Research ondervroeg 2.000 Vlamingen, tussen 27 april en 3 mei, net voor de crisis rond overloper Dirk Vijnck uitbrak. Eén maand voor de stembusgang worden Lijst Dedecker met 14,7 procent van de kiesintenties en de N-VA (8,4 procent) de grote winnaars met respectievelijk 18 en 10 zetels. LDD lijkt wel over zijn top van januari heen, toen LDD een score van 16,3 procent behaalde.

"Vlaams Belang en sp.a verliezers"
Vlaams Belang (14,8 procent) en sp.a (13 procent) dreigen de grote verliezers te worden met 12 en 8 zetels minder. CD&V zit opnieuw in opgaande lijn en komt met 20,7 procent als enige partij boven de 20 procent uit. Op basis van de peiling naar de kiesintenties, blijken slechts twee formules met drie partijen mogelijk: de uittredende coalitie CD&V-Open Vld-sp.a met 67 zetels en een coalitie CD&V-Open Vld-LDD met 68 zetels.

Groen! danst op en neer rond de 6 à 7%. Een doorbraak zit er ondanks de crisis en de klimaathype niet in. SLP, de partij van Geert Lambert, scoort exact gelijk met de peiling van januari en haalt nergens de kiesdrempel. Hoogste score in Limburg (3,3%), laagste in Antwerpen (1,9%). (belga/dea)

Lees meer