BELGA

Demotte (PS): "Institutionele eisen van N-VA waren opening van het gruwelmuseum”

Voor PS-kopstuk Rudy Demotte is een "regenboogcoalitie" een alternatief voor de chaos. Dat zegt hij in La Libre Belgique. Wat de N-VA op tafel heeft gelegd, was institutioneel onverteerbaar. Intussen zegt Geert Bourgeois (N-VA), met wie Demotte preformateur was, in Het Laatste Nieuws dat tussen de N-VA en de PS een “grand canyon” gaapt.

Demotte kwam in La Libre Belgique terug op zijn rol als preformateur, samen met Geert Bourgeois (N-VA). Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen, en werden opgevolgd door Paul Magnette (PS) als informateur. "In de huidige context, met de voorstellen die de N-VA op tafel heeft gelegd, is er geen overeenstemming mogelijk", aldus Demotte.

Volgens Demotte drong de N-VA aan op hervormingen die het Belgische model zouden wijzigen. "Het zou erop neerkomen dat we België op basis van een federale staat achter ons zouden laten. Toen de studiediensten van de partijen de voorstellen vergeleken, was het de opening van het gruwelmuseum. De N-VA legde zaken op tafel die, voor ons, onverbiddelijk zouden hebben geleid tot het verdwijnen van de solidariteitsmechanismes inzake sociale zekerheid. Elementen die de staat zouden brengen tot een uitgesproken vorm van confederalisme."

In de ogen van Demotte biedt een regenboogcoalitie - een regering van de socialistische, liberale en groene families aangevuld met CD&V - een oplossing. "Welke formule ook op tafel ligt, het wordt moeilijk", aldus Demotte. "De groenen, de PS, de liberalen. Ze hebben niet dezelfde visie over fiscaliteit, sociale zaken, economie of klimaat. Het is allesbehalve eenvoudig, dat is duidelijk. Maar het is een alternatief voor de chaos.”

In een interview in Het Laatste Nieuws zegt Geert Bourgeois dat er op sociaal-economisch vlak een “grand canyon” gaapt tussen N-VA en PS. “De plannen van de PS zijn een ramp voor de Vlaamse welvaart. Ons land heeft, na Frankrijk, de hoogste belastingdruk van de EU. De Vlamingen betalen daar maar liefst 70% van. En dan komt de PS aandraven met voorstellen die alles samen - en dat is ook door het Planbureau berekend - 8 miljard euro kosten.”

LEES OOK. Bourgeois (N-VA) na vier weken praten zonder resultaat: “Als wij zouden doen wat Magnette doet: het kot zou te klein zijn”

239 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wilfried Vanden Berg

    OVLD , CD&V en SPA zouden hun moeder verkopen om een minister postje te kunnen krijgen . Zij gaan plat op de buik voor hun postje . Zoals steeds . Vroeger PVV of SPA en CVP deden net het zelfde , als ze de Vlaming konden verraden net zoals in de jaren 60 met de vreemdelingen te gebruiken als kiesvee . Nu anno 2019 zijn hun partij namen veranderd maar hun streken zijn niet veranderd . Alleen voor zich, niks voor de bevolking .

  • Marc Camp

    Awel ik wil meegaan in het splitsen. Maar dan wel goed doen hee. Elke provincie wordt een federale staat en we organiseren dit op zijn zwitsers. Eens zien welke staat met welke staat goed overweg kan?

Lees meer