Raf Terwingen
RV Raf Terwingen

Derde kandidaat meldt zich: ook Raf Terwingen wil voorzitter CD&V worden

“Ja, ik ben lief, maar ik doe wel wat ik wil”

Na “centrum-kandidaten” Vincent Van Peteghem uit De Pinte en Katrien Partyka uit Tienen staat een derde CD&V-burgemeester op om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van CD&V: Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen en voormalig Kamerlid. Ook Pieter De Crem laat van zich horen, maar houdt er de spanning in. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wie had deze kandidaat-voorzitter zien komen? Maasmechels burgemeester Raf Terwingen was meer dan 10 jaar Kamerlid, en zelfs fractieleider in de regering-Di Rupo, maar raakte bij de vorige stembusgang niet meer verkozen. CD&V verloor haar derde zetel in Limburg, en daar konden zijn bijna 20.000 voorkeursstemmen niets aan veranderen. Terwingen doopte zich nadien om tot één van de 12 apostelen, die op zoek gingen naar de oorzaken van het slechte resultaat en het pad schetsten voor de toekomst.

Maar of hij zichzelf als niet-herverkozene dan ook de geknipte persoon vindt om de vernieuwingsoperatie te leiden? “Ik vind sowieso dat een voorzitter niet in het parlement moet zitten”, aldus Terwingen. “In een partij als CD&V, met hoe langer hoe minder parlementsleden, moet je diegene die je hebt ten volle kunnen uitspelen in plaats van zelf 1 dag per week naar het parlement te komen om daar op een knopje te drukken.”

De voorzitter moet volgens hem ook veel duidelijker dan nu de partijlijn verdedigen, en niet zozeer de compromissen van de regering. “Kijk naar de N-VA: zij hebben een beleidslijn die door de ministers verdedigd wordt, maar tegelijkertijd zeggen hun parlementsleden wel heel duidelijk wat ze als partij niet goed vinden aan wat ministers van andere partijen doen. Nochtans hebben hun eigen ministers dat wel mee goedgekeurd.” Dat moet kunnen, vindt Terwingen. “Zo maak je de kiezer duidelijk wat je als partij écht wil.”

Spreidstand

In tegenstelling tot Van Peteghem en Partyka wil Terwingen zich expliciet niet als centrum-kandidaat profileren. “Dat etiket zorgt alleen voor een permanente spreidstand, terwijl de overwinning van het Vlaams Belang net aantoont dat het links-rechts-spectrum achterhaald is”, aldus Terwingen. “Vlaams Belang is extreemrechts op het vlak van veiligheid en migratie, maar zeer links op sociale thema’s.” De vraag voor Terwingen is dus niet of CD&V naar rechts moet opschuiven, zoals Hendrik Bogaert bepleit. “We moeten dossier per dossier ons standpunt bepalen, en daarbij veel vaker de leden om hun mening vragen, via een app bijvoorbeeld”, aldus Terwingen. Op het vlak van migratie en veiligheid mag het voor Terwingen gerust wat rechtser - wat hij “correcter” noemt-, op sociale thema’s wat warmer. Lees: centrum, zonder het centrum te noemen. 

Of Terwingen niet te soft en wel gewiekst genoeg is om voorzitter te worden? “Pieter De Crem zei ooit: Terwingen, dat is eigenlijk een hele lieve, maar uiteindelijk doet hij toch wat hij wil. Dat vind ik nog wel een goede typering eigenlijk”, lacht hij. “Van gewiekst zijn wil ik niet mijn credo maken. Mijn grootste nadeel is mijn openheid, maar ik zeg gewoon graag waar het op staat.”

Heilige huisjes

De Crem zelf, die ook interesse toont in het voorzitterschap, lanceerde gisteren een ‘visietekst’, waarin hij pleit voor “een democratische unie die de huidige partijpolitiek overstijgt”. Steeds minder mensen sluiten zich aan bij het klassieke middenveld, en dus mag CD&V “niet langer de loutere vertolking zijn van de opgetelde visies van de middenveldorganisaties”, aldus De Crem. “Het moet anders en het kan nooit meer hetzelfde zijn.” Daarbij mogen volgens hem “geen heilige huisjes en hete hangijzers uit de weg worden gegaan”. Maar of dat betekent dat hij echt een gooi doet naar het voorzitterschap? In Villa Politica zei hij gisteren nog niet ja of nee. Volgens insiders heeft hij er zin in, maar De Crem kondigde eerder wel zijn nationale afscheid aan en is met zijn lange staat van dienst niet meteen het nieuwe gezicht waar veel partijgenoten om vragen. 

Allicht melden zich vandaag nog nieuwe kandidaten, want de deadline daarvoor is maandagmorgen. Zowel jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, burgemeester van Roeselare Kris De Clercq, Zeebrugse havenbaas Joachim Coens en Kamerlid Hendrik Bogaert gaven al aan hun kandidatuur te overwegen, maar lieten zich nog niet horen. Hoe dan ook: dit wordt voor CD&V de spannendste voorzittersverkiezing in jaren. (ARA/MMM/IVDE)

BIO
- 47 jaar
- burgemeester van Maasmechelen en advocaat
was Kamerlid van 2007-2019, waarvan 3 jaar als fractieleider
- vader van een 16-jarige zoon

Lees ook binnen HLN+:

Geen goede score in middelbaar, geen unief? Conner Rousseau (fractieleider sp.a) en anderen bewijzen het tegendeel

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Lois

    Weer van het zelfde als je deze kerel bezig hoort weet je dat er NIKS zal veranderen en dat het een partij van jassen draaiers zal blijven. Altijd die zever van we staan voor het midden veld. Kijk naar de verkiezingen en trek je conclusie en dan zal je weten wat de Vlaming wil en niet meer wil en wat hij kots beu is maar dat wil deze kerel ook niet zien. De Crem of Bogaerts anders bestaat deze partij na 2024 niet meer en mss terecht.

  • gina duribreux

    de arco aandeelhouders vergoeden en de Dexia aandeelhouders in de kou laten staan die ook cd&v is wat doen ze daar mee de eerlijke partijen deze was zeker niet voor de kleine Dexia aandeelhouders hoe win jullie deze terug

Lees meer