Burgemeester Françoise Schepmans
PHOTO_NEWS Burgemeester Françoise Schepmans

Dertigtal hongerstakende mensen zonder papieren in ziekenhuis Molenbeek

Een dertigtal leden van "La Voix des Sans Papiers", een organisatie van mensen zonder papieren, zijn in het ziekenhuis beland sinds ze op 17 november in Sint-Jans-Molenbeek aan een hongerstaking zijn begonnen. Dat meldt de organisatie in een persbericht.

De organisatie bestaat uit een tweehonderdtal personen, onder wie dertien kinderen en een veertigtal vrouwen, afkomstig uit Noord- en zwart Afrika. Ze bezetten een rusthuis op de Leopold II-laan in Molenbeek dat niet meer in dienst is. De leden van de organisatie vragen de regularisatie van alle mensen zonder papieren die in het kraakpand wonen.

"We hebben ons leven al op het spel gezet toen we de Middellandse Zee overstaken", zegt een van de hongerstakers. "We zijn niet van plan op te geven, we blijven doorgaan tot het einde om op te komen voor onze rechten." De man klaagt aan geen gesprekspartner te vinden bij de autoriteiten om te praten "over onze levensomstandigheden en toekomst".

Op 27 november liet de gemeente Molenbeek weten dat ze de situatie van nabij opvolgt. Burgemeester Françoise Schepmans zei dat er op dat moment geen enkele reden was om de bezetting te beëindigen, niet omwille van de veiligheid, noch omwille van hygiëne. Ook liet de gemeente weten dat ze de situatie van ieder gezin zou onderzoeken om te bekijken of een nieuwe, tijdelijke huisvesting mogelijk is.

Lees meer