UNKNOWN

Dewael eert Belgische slachtoffers Koreaanse oorlog

Kamervoorzitter Patrick Dewael heeft vandaag in de Koreaanse hoofdstad Seoel hulde gebracht aan de 106 Belgische soldaten die om het leven kwamen tijdens de Koreaanse Oorlog. Dat gebeurde tijdens een ceremonie met een neerlegging van een krans vanwege de Kamer van Volksvertegenwoordigers aan het monument voor de buitenlandse militaire slachtoffers in het War Memorial Museum.

Vraag
Dewael en het leeuwendeel van de Kamerfractieleiders of vertegenwoordigers van de fracties brengen dezer dagen een bezoek aan Zuid-Korea en Vietnam. De Zuid-Koreaanse collega's kwamen vorig jaar langs in ons land en vroegen de Kamer uitdrukkelijk ook naar Seoel af te reizen. Dat bezoek wordt deze week gekoppeld aan een bezoek aan Vietnam.

Medaille
Op de eerste dag van de Koreaanse trip trokken Dewael en de Kamerleden onder meer naar het museum dat de oorlog tussen het communistische noorden en Zuid-Korea herdenkt. Die burgeroorlog ging van start in 1950 en eindigde in 1953. Alles samen trokken in die periode 3.498 landgenoten naar het Aziatische land, van wie er 106 het leven lieten. Na de kransneerlegging aan het monument voor de Belgische gesneuvelde soldaten, kreeg Dewael nog een soort medaille overhandigd.

Ontmoetingen
Volgende week staan bezoeken aan onder andere Umicore Korea en Samsung Electronics op de agenda, alsook ontmoetingen met de minister van Eenmaking en aan het Koreaanse parlement, en volgt een bezoek aan de gedemilitariseerde zone van Panmunjom. Woensdag reist het gezelschap af naar Vietnam, waar de Kamerleden zowel Hanoi als havenstad Haiphong en Ho Chi Minh City aandoen. (belga/ep)

Lees meer