Dewinter hekelt boycot door grote boekhandelketens

Filip Dewinter (Vlaams Belang) hekelt de boycot die grote boekhandelketens hanteren tegen zijn jongste boek "Inch'Allah? De islamisering van Europa". De index van verboden boeken lijkt terug, aldus de auteur. Uitgeverij Egmont, de uitgeverij die verbonden is aan het Vlaams Belang, krijgt dagelijks tientallen vragen voor het boek. Intussen zijn reeds duizend exemplaren de deur uit, aldus uitgever Karim Van Overmeire.

"Ondemocratisch"

"Dat uitgerekend boekhandels die moeten opkomen voor het vrije woord en de vrijheid van meningsuiting boeken en auteurs op een zwarte lijst plaatsen, is ondemocratisch en onverantwoord. De boycot van "Inch'Allah? De islamisering van Europa" betekent in de praktijk dat de index voor verboden boeken terug ingevoerd wordt. Nu is het blijkbaar alleen nog wachten op een officiële boekverbranding", meent Dewinter.

Volgens hem weigeren de boekhandelketens De Standaard en Fnac om het boek te koop aan te bieden in hun winkels. Enkel op uitdrukkelijke vraag en op bestelling kan men in de Standaard Boekhandel en Fnac het boek verkrijgen. De inkoopcentrale van Club NV neemt het boek niet in omwille van het zogenaamde "extreemrechtse karakter". Ook andere ketens zoals Co-Libro, ECI-Shop NV weigeren om het boek centraal in te nemen. Of het boek in een boekhandel te vinden is, hangt af van de plaatselijke geranten, stelt Karim Van Overmeire.

3.000 exemplaren

Hij wijst erop dat Uitgeverij Egmont krijgt dagelijks tientallen telefoons, e-mails en brieven van klanten van Standaard Boekhandel, Fnac en van kranten- en boekhandels die zich beklagen over het feit dat hun boekhandel waar ze meestal al jaren trouwe klant zijn het boek van Dewinter boycot.
"Inch'Allah? De islamisering van Europa" werd op 3.000 exemplaren gedrukt. Daarvan is vandaag een derde verkocht. De boycot van het boek is geen nieuw fenomeen. Ook in het verleden waren boeken van Vlaams Belangmandatarissen nauwelijks te vinden in de boekhandel. (belga/mvdb)

Lees meer