Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.
BELGA Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.

Dewinter provoceert met "neger"-uitspraak, maar N-VA'er heeft geweldige repliek klaar

"De immigratie-invasie is een massavernietigingswapen geworden"

Kamerlid Dewinter van Vlaams Belang heeft vandaag weer voor opschudding gezorgd in de Kamer. Dewinter stelde premier Charles Michel een vraag over zijn ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel over de vluchtelingenproblematiek en sloot zijn tussenkomst af met de boodschap dat “over 10 jaar, de burgemeester van Antwerpen een Marokkaan een Turk of ... een neger zal zijn". N-VA'er Joël Njengo, zelf geboren in Kameroen, diende Dewinter ondertussen  bijzonder gevat van repliek.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het parlement liet meteen zijn afkeuring blijken, voor het gebruik van het 'n-woord'. PS-fractieleider Ahmed Laaouej, zelf van Marokkaanse origine, schreeuwde hem toe dat zij misschien wel meer Belg zijn dan Dewinter zelf. "Laat u niet provoceren", raadde Kamervoorzitter Siegfried Bracke de overige parlementsleden aan, terwijl ze Dewinter uitjouwden.

Dewinter verwees naar het interview met de "peetvader van de Open Vld", Herman De Croo van vandaag. "Hij heeft overschot van gelijk. Luister maar eens goed naar uw ouderdomsdeken. Hij zegt dat over 13 jaar 70 procent van de bevolking van Antwerpen bestaan uit niet-Belgen. En over twee generaties zal de burgemeester van Antwerpen een Marokkaan, een Turk of ... een neger zijn. De immigratie-invasie is een massavernietigingswapen geworden om de identiteit en de culturele eigenheid van ons volk en Europa uit te schakelen."

Op vraag van Laaouej besliste Kamervoorzitter Bracke het beledigende woord uit het verslag te laten schrappen.

De Croo gebruikte in het Franstalige tijdschrift Wilfried de term "un noir", wat "een zwarte" betekent en niet "een neger" ("un nègre").

"Bedankt voor uw steun, Filip Dewinter"

Joël Njengo, kabinetsmedewerker van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en bestuurslid van Jong N-VA in Antwerpen, postte op Twitter een gevatte repliek op Dewinters uitspraak. Njengo is geboren in Kameroen, maar groeide op in ons land. "Ik had het anders verwoord, maar bedankt voor uw steun, Filip Dewinter", klonk het laconiek.

Demir wijst De Croo terecht voor "rampzalig migratiebeleid"

N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir is ondertussen niet te spreken over de uitspraken van De Croo. Hij "glundert als een haan met poep tussen zijn tenen", "zwaar ongepast" voor een politicus "die medeverantwoordelijk is voor het rampzalig migratiebeleid", hekelt Demir in een Facebookpost.

"Een politicus die medeverantwoordelijk is voor het rampzalig migratiebeleid maakt zich vrolijk over een coalitie van Turken en Marokkanen die onze steen overneemt? Echt?"

"De realiteit is dat we inderdaad nog maar een paar jaar hebben om de Europese normen en waarden ingang te doen vinden bij iedereen. Daar is decennialang niet in geïnvesteerd door - destijds - minister De Croo. Hij heeft hele generaties nieuwkomers en Belgen laten stikken. Nu staan glunderen als een haan met poep tussen zijn tenen om die nalatenschap, is zwaar ongepast."

In het interview met Wilfried moet ook N-VA-staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken het ontgelden. "De politiek van Francken dient nergens voor, enkel om stemmen te ronselen. (...) Prikkeldraad installeren aan de poorten van Europa? Je houdt de eerste 100.000 mensen tegen en wat dan? Wat zullen we doen als het er drie miljoen zijn? We zijn verdorie demagogisch blind", fulmineert De Croo.

632 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick De Prekel

    Ahmed Laaouej, zelf van Marokkaanse origine, schreeuwde hem toe dat zij misschien wel meer Belg zijn dan Dewinter, maar telt dat ook voor de mensen van Marokkaanse afkomst?

  • Marc Van Leuven

    en binnen onafzienbare tijd gebruiken de mensen van NVA dit ook alleen zullen ze het niet zo onverbloemd zeggen als FDW. Het is jaren gebruIkt zoals zwarte piet en zelfs die man heeft het moeten bekopen.

Lees meer