Filip Dewinter (Vlaams Belang) publiceerde de namen van inwoners van de Antwerpse wijk Noord op zijn site.
UNKNOWN Filip Dewinter (Vlaams Belang) publiceerde de namen van inwoners van de Antwerpse wijk Noord op zijn site.

Dewinter schendt privacy van 770 Antwerpenaren

Vlaams Belanger Filip Dewinter heeft de namen en adressen van 770 bewoners van de Antwerpse wijk Noord open en bloot op zijn website gezet. De privacycommissie reageert onthutst en onderneemt stappen tegen de politicus. Dewinter heeft ondertussen laten weten dat hij de lijst zal aanpassen.

Dewinter haalde de gegevens van de 770 namen van bewoners van de wijk Antwerpen Noord - postcode 2060 - uit het bevolkingsregister van de stad Antwerpen. Met zijn actie wil hij aantonen dat er amper nog mensen met een Vlaamse naam in die wijk wonen. "Slechts 21 van de namen zijn Vlaamse namen." Let wel, zoals hij zelf op zijn website zegt, gaat het om een overzicht van de 770 eerste namen (bevolkingsregister) van personen (alfabetisch gerangschikt) wonende in Antwerpen-Noord.
 
"Boetes tot 500.000 euro"
De actie van Dewinter lokt een felle reactie uit van de privacycommissie die zegt dat ze de nodige stappen zal ondernemen. "We kunnen met zo'n dossier zelfs naar de rechtbank stappen. Daar staan zware boetes op, die kunnen oplopen tot 500.000 euro."

In strijd met privacywet
De privacycommissie oordeelde dat de publicatie in strijd is met artikel 6 van de privacywet. Het dossier werd reeds doorgegeven aan de procureur des Konings van Antwerpen. Die moet nu beslissen wat de verdere stappen zijn. "We vonden de schending zo flagrant en overduidelijk dat de beslissing om een dossier te openen zeer snel genomen was", aldus Emmanuel Vincart van de privacy-commissie.

Lijst aanpassen
Dewinter gaat de lijst met namen en adressen aanpassen na kritiek van de privacycommissie. Hij verklaarde dat hij tegen de middag de lijst wil beperken tot de voornamen, zonder de familienaam en het adres. "Maar het politiek statement blijft: iedereen kan het verschil zien tussen Achmed en Achiel. Nauwelijks drie procent van de naamlijst zijn etnische Vlamingen", benadrukte hij.
 
"Vijf voor twaalf"
"Indien het tij niet gekeerd wordt dan ziet het ernaar uit dat Antwerpen op nauwelijks één tot twee decennia tijd een meerderheid van allochtonen op de totale bevolking zal kennen. Het Vlaams Belang wil in de nabije toekomst soortgelijke gegevens bekend maken over andere districten en stadsdelen. "Het is in Antwerpen net zoals in vele andere Vlaamse steden immers vijf voor twaalf!", besluit Dewinter. (belga/tw/adv)
 

Lees meer