Filip Dewinter.
BELGA Filip Dewinter.

Dewinter stapt naar Raad van State als premier naar Marrakech gaat: “In feite een staatsgreep”

Filip Dewinter stapt naar de Raad van State als de resolutie over het VN-migratiepact wordt goedgekeurd en premier Charles Michel naar Marrakesh gaat om het pact te onderschrijven. Dat kondigde het Vlaams Belang-Kamerlid in de wandelgangen van de Kamer aan in afwachting van de start van de commissie Buitenlandse Zaken.

"Als de premier naar Marrakesh trekt zonder de steun van alle meerderheidspartijen handelt de regering illegaal. Ze pleegt dan in feite een staatsgreep aangezien de regering collegiaal moet beslissen", stelt Dewinter. Dergelijke beslissing zou een grote precedentwaarde hebben.

Van zodra de resolutie goedgekeurd is en de premier in het parlement verklaard heeft dat hij naar Marrakech gaat, wil Dewinter de Raad van State in kortgeding vatten. Hij wil de raad vragen of de regering wel naar Marrakesh kan gaan als één partij van de meerderheid dat niet wil. "Dat kan nog vandaag gebeuren", besluit Dewinter. Maar volgens grondwetspecialist en Kamerlid Hendrik Vuye houden de argumenten van Dewinter echter niet veel steek.

72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Cor Dierckx

    Dewinter de man die nooit liegt of nooit draait als een windhaan en in het bijzonder dat zijn partij geen lange vingers heeft zoals de Waalse PS en de Vlaamse SPa.

  • Jan De Schutter

    Awel Rudy Verlinden dan veronderstel ik dat bij u thuis de voordeur open staat en iedereen bij u binnen en buiten loopt en zich installeren gelijk ze willen en dat gij ze nog eten, drinken en geld geeft op de koop toe en als ge dat niet doet krijgt ge nog motten tegen u kop van uw bezoekers... ja?

Lees meer