Foto ter illustratie.
photo_news Foto ter illustratie.

Deze vijf treinstations hebben geen personeel meer op het perron

Al op vijf treinstations in Vlaanderen is er geen NMBS-personeel meer om de reiziger te helpen. De onderstationschef is er weggehaald om het personeelstekort in grotere stations op te vangen, schrijft Het Nieuwsblad. Reizigersorganisatie Trein-Tram-Bus hekelt de mindere dienstverlening, maar bij de NMBS verwijst men naar de 1.400 vacatures die openstaan.

Lokeren, Gent-Dampoort, Essen, Noorderkempen en Roeselare moeten het sinds kort stellen zonder onderstationschef. Dat is de man of vrouw die op de perrons zelf informatie geeft, een oogje in het zeil houdt, maar ook treinaansluitingen beter op elkaar afstemt.

"Als een trein ergens vertraging heeft, dan kan de onderchef een andere trein in het station even tegenhouden, zodat reizigers hun aansluiting niet missen. In stations met veel aansluitingen is dit dus een heel nuttige functie", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman in de krant. "We hebben dan ook besloten om onderstationschefs tijdelijk te verschuiven naar dergelijke belangrijke stations."

Volgens de spoorwegmaatschappij zijn er voldoende alternatieven. "Er zijn altijd andere mensen om info te geven, er is nog het veiligheidspersoneel en er zijn ­camera's om alles in het oog te houden.” Maar TreinTramBus spreekt niettemin van een vermindering van de dienstverlening. "Doordat ook de loketten steeds minder open zijn, heeft de reiziger op de duur helemaal geen aanspreekpunt meer", klinkt het.

Arbeidstekort

Bij de NMBS wijst men op een structureel arbeidstekort. Dit jaar staan er 1.400 vacatures open, vooral bij treinbegeleiders. Men is echter volop aan het aanwerven, volgende maand komen er honderd begeleiders bij.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Robert de Jonge

    Probeer het nog eens. Het zijn veel veel meer dan vijf stations. In Limburg (ook Vlaanderen) kan ik er makkelijk tien noemen en Diest ???

  • Kenny Brusseel

    En dan willen ze nog steeds dat we met de openbare vervoer gaan rijden

Lees meer