3 Waals minister-president Elio Di Rupo. De oud-PS-voorzitter was tussen 6 december 2011 en 11 oktober 2014 Belgisch premier.
BELGA Waals minister-president Elio Di Rupo. De oud-PS-voorzitter was tussen 6 december 2011 en 11 oktober 2014 Belgisch premier.

Di Rupo: "CD&V moet kiezen tussen eenheid en splitsing van het land"

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt inzake de federale regeringsvorming de bal in het kamp van CD&V. De Vlaamse christendemocraten moeten volgens de oud-premier een keuze maken tussen de eenheid of de splitsing van het land, zei hij deze ochtend op RTBF-radiozender La Première.

Daags voordat informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) een tussentijds verslag presenteren aan de koning, belegden ze gisteren een vergadering met PS en N-VA. Bij de Franstalige socialisten is acht maanden na de verkiezingen echter te horen dat er nog steeds geen 'common ground' gevonden kon worden tussen de twee partijen die elk de grootste zijn in hun gemeenschap.

"De N-VA aanvaardt niets van wat wij op sociaal vlak als essentieel beschouwen voor onze burgers", aldus Di Rupo . Hij gaf de verhoging van de pensioenen en de toegang tot de gezondheidszorg als voorbeelden.

“N-VA-strategie is verrotting”
De oud-PS-voorzitter heeft geen vertrouwen in de N-VA. "Haar strategie bestaat uit verrotting. Ze zegt dat ze wil onderhandelen met de PS, maar biedt vervolgens geen garanties die vooruitgang mogelijk maken. Ze probeert aan te tonen dat het federale niveau niet meer werkbaar is.”

Een van de mogelijke coalities is een zogenaamde Vivaldi-coalitie, met socialisten, liberalen, groenen en CD&V. Die laatste partij houdt vast aan de noodzaak van een federale regering met een meerderheid aan Vlaamse zijde. En daarvoor is de N-VA onontbeerlijk. Di Rupo: "CD&V, waarover weinig gesproken wordt, heeft ook een rol te spelen: steunt de partij de eenheid of de splitsing van het land? " 

Khattabi
Nog in de uitzending tilde Di Rupo zwaar aan het aan het feit dat Zakia Khattabi vrijdag door de Senaat niet voorgedragen werd als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Dat de gewezen voorzitster van Ecolo de benodigde tweederdemeerderheid niet haalde, wijt hij aan “de blokkering door de Nederlandstaligen van een Franstalige”. Di Rupo spreekt van een “ernstig politiek incident” en wijst N-VA en Vlaams Belang met de vinger.

Khattabi was voorgedragen door Ecolo, maar kreeg vrijdag bij de tweede stemming van de dag slechts de steun van 38 van de zestig senatoren. N-VA, Vlaams Belang en Els Ampe (Open Vld) hadden aangekondigd tegen te zullen stemmen, maar samen beschikken zij in de Senaat niet over een blokkeringsminderheid. Blijft dus de vraag welke andere senatoren bij de geheime stemming weigerden hun steun voor Khattabi uit te spreken.

“Blokkeringsminderheid van N-VA en Vlaams Belang”
Di Rupo noemde de hele episode vandaag een “ernstig politiek incident”. “Het is onaanvaardbaar dat een gemeenschap, met name de Nederlandstalige component van de Senaat, de benoeming van een Franstalige heeft geblokkeerd. Dat toont aan dat, als Vlaams Belang en N-VA het op een akkoord zouden gooien, ze morgen over een blokkeringsminderheid kunnen beschikken die het land blokkeert, of zelfs doet scheuren.” Khattabi heeft volgens Di Rupo “alle kwaliteiten” om rechter bij het Grondwettelijk Hof te worden.

Bij Ecolo zelf, is de afwijzing van zijn kandidaat nog steeds niet verteerd. “De facto hebben de nationalisten en extreemrechts zich verenigd om de aanval te openen op onze vrijheden en onze fundamentele rechten”, zei minister van Cultuur van de Franse gemeenschap Bénédicte Linard deze ochtend op Bel-RTL. Ecolo gaat nu “tijd voor analyse” nemen en daarna beslissen of het Khattabi nog eens voordraagt. 

3 De Senaat stemde vrijdag over de voordracht van Zakia Khattabi (Ecolo) als rechter bij het Grondwettelijk Hof.
Photo News De Senaat stemde vrijdag over de voordracht van Zakia Khattabi (Ecolo) als rechter bij het Grondwettelijk Hof.
3
BELGA

258 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jack vandenhende

    danny janssens wilt nieuwe verkiezingen , dan kan hij op zijn geliefde partijen stemmen , zoals Défi en PS . Als de Vlamingen het confederalisme als het Zwitsers model te zien krijgen en daarmee zien dat zij van de Waalse politieke geld zuigende luizen af kunnen raken , zal er snel een meerderheid gevonden worden . Eens benieuwd of danny janssens naar zijn geliefde Wallonië zal verhuizen , als het zover komt .

  • Bob Boomer

    @ Gustaaf Van Bever. Een verplicht referendum zal uitsluitsel brengen van wat de Vlaming echt wil ivbm confederalisme. Vermits dit nog niet heeft plaatsgevonden kan enkel betekenen dat de vragende politici enorm twijfelen over het draagvlak. Sterker nog, ze willen de burger niet kennen en dit politiek afdwingen. Remember de 541 dagen zonder regering.

Lees meer