Waals minister-president Elio Di Rupo (PS).
Photo News Waals minister-president Elio Di Rupo (PS).

Di Rupo in de clinch met gouverneur Nationale Bank na uitspraken over Wallonië: “Dichter bij communistisch regime dan bij neoliberaal”

"Fout qua inhoud en verontrustend als ze van een persoon in deze functie komen". Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) is niet gediend met verklaringen die gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank in het blad Louvains van de UCLouvain laat optekenen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We hebben een probleem van institutionele spanning en een economische structuur in het zuiden van het land die afhankelijk is van transfers van Vlaanderen", stelt Wunsch.

"We zitten allicht aan 70 procent openbare uitgaven in Wallonië in 2021-2022. Dat wil zeggen dat we dichter bij een communistisch regime dan bij een neoliberaal regime zitten". Volgens de gouverneur moet beseft worden dat "de economische structuur niet zelfdragend is". "Zoniet missen we het debat over de herstructurering van de economie". 

‘Verontrustend’

Di Rupo is niet opgezet met die uitspraken. "Indien deze verklaringen echt gedaan zijn, dan zijn ze fout qua inhoud en verontrustend als ze van een persoon in deze functie komen", zo reageert de minister-president op Twitter. Hij herinnert eraan dat de gouverneur van de Nationale Bank "ten dienste van het land staat, inclusief de drie gewesten". 

"Hij is er niet om waardeoordelen te vellen of ongefundeerde verklaringen te verkopen. We verwachten van een gouverneur dat hij met ernst, omzichtigheid en terughoudendheid handelt, niet dat hij taal gebruikt die buitensporig is en kwaadwillig ten aanzien van openbare instellingen.”

Lees ook: Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch zet politici met voeten op de grond: “Zomaar geld uitdelen, dat is gevaarlijk” (+)

158 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Franc saas

    Ja Elio man , je kan toch niet blijven ontkennen man ...De Walen leven voor een groot gedeelte uit de portemonnee van de Vlamingen , wij als Vlamingen betalen ons blauw aan de Walen , miljarden gaan naar Wollonië en dat weet je maar al te best.Zonder de Vlamingen moeten de Walen leven op water en brood.

  • Dirk Steyaert

    Ha Mr. Di Rupo, als dit de waarheid en realiteit niet is dan is er geen enkel probleem om de transfers onmiddelijk te stoppen. De transfers is wat u "solidarité" noemt.

Lees meer