3
BELGA

Di Rupo is 'preformateur'

Koning Albert II heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo belast met een preformatieopdracht. De Franstalige socialist heeft de opdracht aanvaard. De aanstelling komt er na een audiëntie op het kasteel van Laken die bijna drie uur duurde.

De PS-voorzitter moet nu het werk afmaken dat Bart De Wever tijdens zijn informateursopdracht voorbereidde. De N-VA-voorzitter liet eerder op de dag naar aanleiding van de voorstelling van zijn eindrapport weten dat het nog te vroeg is om nu al een formateur het veld in te sturen. De Wever ontwaarde naar eigen zeggen wel toenadering in de standpunten van de mogelijke regeringspartijen, maar die moeten volgens hem nog worden uitgediept en verbreed. Hij had de vorst naar eigen zeggen dan ook geadviseerd om een initiatief in die zin te nemen.
 
Standpunten uitdiepen
Di Rupo moet nu zelf dus die standpunten uitdiepen en ervoor zorgen dat de toekomstige meerderheidspartijen aan de onderhandelingstafel kunnen gaan zitten. Algemeen wordt aangenomen dat de PS-voorzitter dan zelf als formateur de leiding zal nemen van de onderhandelingen.
 
Hoe Di Rupo zijn opdracht ziet en wanneer die van start zal gaan, is nog niet duidelijk. De leider van de Franstalige socialisten geeft vrijdag om 11.00 uur in de Kamer meer tekst en uitleg op een persconferentie.

De Wever informateur af
Na een grote verkiezingsoverwinning op 13 juni stelde de koning Bart De Wever aan als informateur. De N-VA-voorzitter ontving in die hoedanigheid verschillende collega-voorzitters van andere partijen en een aantal actoren uit het middenveld.
 
Vorige vrijdag rondde hij die gesprekken af, om zich vervolgens aan het schrijven van zijn eindverslag te zetten. Dat verslag overhandigde hij vanmiddag aan de koning, waarna hij weer gewoon N-VA-voorzitter werd.

"Convergenties gevonden"
Tijdens een persconferentie liet De Wever weten dat hij tevreden was over zijn opdracht. "De opdracht van een informateur is informatie aanleveren en ik heb eigenlijk meer gedaan. Ik heb convergenties gevonden tussen de verschillende partijen die in aanmerking komen voor een nieuwe regering. Ik heb aan de koning laten weten dat deze convergenties verder uitgediept moeten worden."
 
Volgens Bart De Wever is er zeker geen crisissituatie. Hij benadrukt dat er nu verder moet gewerkt worden aan de vorming van een nieuwe regering. "Ik had graag nog meer convergenties gevonden, maar op enkele weken tijd moet je geen mirakels verwachten."

De Wever heeft de koning gevraagd om een nieuw initiatief te nemen. Dat betekent wellicht dat het nog te vroeg is voor een formateur. "Het is beter alles eerst goed uit te werken, dan te snel te willen starten", aldus De Wever. (belga/ka/eb)

3
3

Lees meer