Photo News

Di Rupo sluit onderhandelingen met N-VA niet langer uit

PS-voorzitter Elio Di Rupo is voor de federale regeringsvorming bereid om rond de tafel te gaan zitten met de N-VA. Als er een uitnodiging komt vanwege de informateurs die aangeduid zijn door de koning tenminste. Dat zei hij aan de Franstalige zender RTBF, daags nadat koning Filip de regeringsonderhandelaars tot spoed aanmaande.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Di Rupo was vandaag aanwezig op het Paleizenplein in Brussel, naar aanleiding van het defilé voor de nationale feestdag. De Franstalige zender RTBF voelde hem aan de tand over de oproep van de koning. “Ik denk dat we die letterlijk moeten nemen”, zei Di Rupo. “De koning wil van de politici die verantwoordelijk zijn dat ze praten, wat zeker mogelijk is”.

Praten

Maar volgens di Rupo moet de vraag dan wel van de informateurs komen en niet van bijvoorbeeld N-VA zelf. “De koninklijke informateurs lijken te willen komen tot rondetafelgesprekken. Als dat het geval is, gaan we praten”, beloofde de PS-voorzitter.


Hij voegt eraan toe niet te weten wie de andere partijen zijn die rond de tafel plaatsnemen. Het is in elk geval geen categoriek “neen” meer om te praten met de Vlaams-nationalisten, merkt de Franstalige zender op.

Dat de formatiegesprekken erg traag op gang komen, is volgens Di Rupo eigen aan de verkiezingsuitslag. “De resultaten zijn wat ze zijn. Er zijn vandaag verschillende partijen die in aanmerking komen om een belangrijke rol te spelen, maar voor wie de doelstellingen en gevoeligheden verschillend zijn. Er is dus veel meer tijd nodig om te convergeren, om de verschillende standpunten te delen”.

153 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Baeyens

    Di Rupo krijgt een koekje van eigen deeg. Bij de vorige verkiezingen was zijn strategie het aanmodderen als ‘demandeur de rien’, omdat de tijd in zijn voordeel speelde. Nu zou het wel eens juist andersom kunnen zijn. Hoe langer hij gesprekken over confederalisme uitstelt hoe meer de tegenstellingen noord-zuid zich tegen de PS zullen keren, zelfs in Wallonië.

  • luc bartholomeus

    De naakte waarheid: ps kreeg 641.000 stemmen. Dit zijn er 160.000 MINDER dan vb! Nv-a haalde bijna met 1,1 miljoen bijna DUBBEL zoveel stemmen als di rupo! Nog cijfers? Nv-a & VB samen hebben DRIE keer zoveel stemmen als ps! Wie durft nog beweren dat alle belgen gelijk zijn ?

Lees meer