2
BELGA

Di Rupo: "Verhaal over N-VA en Vlaams Belang gaat nog verder dan we dachten”

Waals minister-president en oud-PS-voorzitter Elio Di Rupo ziet zijn partij niet in een coalitie met de N-VA stappen, zeker niet nu het de N-VA volgens Gwendolyn Rutten (Open Vld) en partijkopstuk Theo Francken menens was om met Vlaams Belang een regering te vormen. "Dit verhaal over Vlaams Belang bevestigt waar (huidig PS-voorzitter) Paul (Magnette) en ik al langer bang voor waren. We wisten niet dat het zo ver ging." Dat zegt Di Rupo in De Standaard.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voormalig Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verklaarde vrijdag dat N-VA bij de onderhandelingen over de Vlaamse regering een piste met Vlaams Belang aan boord heeft voorgelegd aan Open Vld en CD&V. Ze zouden daarvoor "rijkelijk beloond" worden, aldus Rutten. Oud-staatssecretaris Francken herhaalde zondag dat de gesprekken met Vlaams Belang niet voor de schijn waren, ook volgens Vlaams minister Ben Weyts lagen verschillende scenario's op tafel om "rekening te houden met het signaal van de kiezer".

“Dans le fond racistisch”

Voor Elio Di Rupo toont dit aan dat samenwerking met N-VA heel moeilijk wordt. "Het bevestigt waar Paul (Magnette) en ik al langer bang voor waren. We wisten niet dat het zo ver ging. Als de N-VA met Vlaams Belang wil samenwerken, dan is het voor ons volstrekt ondenkbaar om nog samen met hen in een regering te stappen."

Vlaams Belang is een partij die "dans le fond" racistisch is, zegt Di Rupo. "Bij elk voorbeeld van zo'n extreemrechtse partij die mee aan de macht komt, zie je dat de fundamentele mensenrechten, individuele vrijheden en de vakbonden zwaar ingeperkt worden. Ik begrijp perfect dat Gwendolyn Rutten daar onmiddellijk neen op heeft gezegd.”

“Democratisch front nodig”

Ook in het verleden hebben PS en N-VA nooit een manier gevonden om samen te werken, zegt Di Rupo. "Bart (De Wever) wist heel goed wat er essentieel was om ons te overtuigen. Maar hij heeft geen enkel bemoedigend antwoord gegeven. Als ze echt met ons wilden samenwerken, dan hadden ze het wel anders aangepakt. Dan zouden ze van ons ook dingen gevraagd hebben om hun eigen militanten gerust te stellen.”

2 Ahmed Laaouej.
Photo News Ahmed Laaouej.

Op Bel-RTL zei ook PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej dat de uitspraken van Rutten niet geminimaliseerd mogen worden. Hij wees op de “structurele ambiguïteit” van de N-VA ten aanzien van het Vlaams Belang en vraagt de voorzitters van Open Vld, CD&V en MR om “hun gehechtheid aan de waarden van de democratie te verduidelijken”. “Er moet een echt democratisch front gevormd worden om extreemrechts terug te dringen”, klinkt het.

Lees ook:

Slangen op maandag. Na vierhonderd dagen zonder regering slaat de zinsverbijstering langzaam toe (+)

Informateurs van regering zonder PS overleggen met... PS (+)

De Wever wil niet reageren op uitspraak Rutten: “Ik moet mijn gras afrijden”

Carl Devos: “Rutten bemoeilijkt met haar uitspraak danig het werk van haar opvolger Lachaert”

235 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Georgette Vanoverbeke

    Natuurlijk moet het Vlaams belang in de regeringen zitten dat is de eis van de kiezer en de grootste partij van Vlaanderen , alle partijen die tegen zijn gaan zeker de rekening gepresenteerd krijgen bij de volgende verkiezingen, daarom zijn de verliezers zo bang.

  • Jan Van de Velde

    Stijn Billen: er is maar één Belgische grondwet en die gewaagt nergens van tegenstemmen bij verkiezingen. Die bestaan enkel bij stemmingen in het parlement en hebben enkel tot gevolg dat een voorstel wordt verworpen. De politici heten dit democratie. Er staat ook nergens in de grondwet dat een regering moet steunen op een meerderheid in het parlement. Het is alleen de particratie die deze leugen sinds 2 eeuwen handhaaft en wij betalen de rekening van de zelfbediening.

Lees meer